Nieuws/Binnenland

Van Aartsen begint als burgemeester van Amsterdam: Spannende klus

Door Mike Muller

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen.

ANP

Amsterdam - Jozias van Aartsen (69) begint vandaag als waarnemend burgemeester van Amsterdam. De rasbestuurder en oud-burgemeester van Den Haag zegt tegen De Telegraaf: „Dit wordt een spannende klus!”

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen.

ANP

VVD’er Van Aartsen is vorige maand door commissaris van de koning Johan Remkes benoemd tot waarnemend burgemeester in de hoofdstad. Die procedure was in gang gezet nadat Eberhard van der Laan op 5 oktober was overleden. „Er liggen een paar stevige onderwerpen te wachten”, reageert Van Aartsen op zijn benoeming. „Die gaan vooral over de veiligheid van de Amsterdammers. Maar ik hoop ook, los van de dossiers, Amsterdammers te ontmoeten. Het liefst op de fiets!”

Voor Van Aartsen is het aanpoten geblazen, temeer omdat de afdeling Polarisatie en Radicalisering na het strafontslag van Saadia A.T. nog volop in de schijnwerpers staat. A.T., een hoge ambtenaar binnen de ’deradicalisatie-afdeling’ werd door Van der Laan ontslagen, nadat zij volgens de gemeente sjoemelde met offertes. Ook verzweeg ze haar ’affectieve’ relatie met Saïd J., de acteur die voor veel geld werd ingehuurd om filmpjes te maken voor de deradicalisatie-afdeling. A.T. is het niet eens met het besluit en stapt donderdag naar de rechter. De fraudeofficier van justitie doet overigens onderzoek naar de handel en wandel van A.T., die mogelijk strafrechtelijk vervolgd zal worden.

Van Aartsen maakt het liefst voor 1 juli 2018 plaats voor de ’echte’ burgemeester. De vraag is of dat niet te ambitieus is, omdat de sollicitatieprocedure voor een vaste vervanger lang kan duren en pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 begint.