Nieuws/Binnenland

Wie stuurde de captain naar de ’hel’?

ANP

Amstelveen - De zaak-Poch krijgt nog een venijnig staartje. Nu de Transavia-captain door de Argentijnse rechters onschuldig is verklaard aan de ’vluchten des doods’, is de vraag wie hem in september 2009 op zijn pensioenvlucht in Valencia naar de Argentijnse gevangenis’hel’ stuurde.

ANP

De huidige directie van de KLM-groep stelde gisteren tegenover De Telegraaf dat de top van KLM en Transavia acht jaar geleden niet op de hoogte waren van de arrestatie van de Argentijnse Nederlander Julio Poch in Spanje. Ook Peter Hartman, destijds baas van de hele KLM-groep, en Michiel Meijer, in 2009 algemeen directeur van Transavia, stellen tegen deze krant dat ze er niets van hebben geweten.

Het Openbaar Ministerie verklaart echter wel degelijk de beschikking te hebben gekregen over informatie op welke vluchten Poch die zomer in de cockpit werkte, waardoor hij in Valencia kon worden gearresteerd. „De reisbewegingen van de verdachte piloot hebben we op verzoek aan Argentinië doorgegeven. Dat bleek later niet onrechtmatig. De Argentijnse autoriteiten hadden een rechtshulpverzoek gedaan aan Nederland, omdat zij Poch zelf wilden berechten. Dat hebben we ingewilligd”, aldus de zegsman van het Landelijk Parket.

Het OM wilde gisteravond niet ingaan op de vraag door wie en hoe die vluchtgegevens van Poch in handen van justitie kwamen. „Ze zijn in ieder geval gedeeld.”

’Pisnijdig’

Hartman:„Ik was volkomen verrast en pisnijdig dat ik uit de media moest vernemen wat er met Poch was gebeurd. In feite was zijn laatste vlucht naar Valencia wel openbare informatie. Die hing immers op het prikbord bij Transavia, omdat zijn pensioen bij terugkomst zou worden gevierd met een afscheidsborrel.”

Plaatsvervangend chefvlieger van Transavia Jeroen Engelkes trad eerder als klokkenluider op en gaf Poch aan, nadat een paar collega-piloten verdenkingen van oorlogsmisdaden bij hem hadden geuit.

Engelkes wil geen commentaar geven op de laatste ontwikkelingen. Hij en hoofd vliegdienst Allard Rütter hebben Transavia in 2010 verlaten. Ook Meijer moest opstappen, nadat Hartman ’een grote schoonmaak’ bij de verliesgevende dochter had gehouden.