Nieuws/Buitenland

Oud-bondgenoten Jemen gaan nu elkaar te lijf

Door onze correspondent

Een Houthi-strijder in Sana’a

Een Houthi-strijder in Sana’a

Sana’a - Jemen, toneel van ’s werelds grootste humanitaire crisis, is verder in chaos gestort door zware gevechten in de hoofdstad tussen Houti-rebellen en troepen van Ali Abdullah Saleh.

Een Houthi-strijder in Sana’a

Een Houthi-strijder in Sana’a

De voormalige president heeft zijn vanaf het begin al broze alliantie met de Houti’s definitief verbroken, vermoedelijk na ruzie over het gebruik van een moskee, en zoekt nu toenadering tot Saoedi-Arabië, het land waarmee hij al meer dan twee jaar in oorlog is. De opportunistische politicus, die Jemen meer dan dertig jaar leidde, wil dat Riyad de blokkade tegen zijn land opzegt, om vervolgens de dialoog aan te gaan.

De Saoedi’s staan daar welwillend tegenover en zouden de troepen van Saleh al luchtsteun hebben geboden. Ondertussen staan de inwoners van Sana’a doodsangsten uit. Door heel de stad zijn schoten en explosies te horen, terwijl gevechtsvliegtuigen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in de lucht cirkelen. Bij de gevechten zijn volgens het Rode Kruis tientallen doden gevallen.

Saleh, die zelf van de macht werd gedreven tijdens de ‘Arabische Lente’, koos drie jaar geleden de kant van de Houti’s toen deze Sana’a innamen op het legitieme regime. Saoedi-Arabië begon daarop met een internationale coalitie, inclusief de Verenigde Staten, een vernietigende oorlog in een poging de rebellen van de macht te verdrijven. Daarbij zij al z’n 10.000 doden gevallen.

Een schreeuwend gebrek aan voedsel en medicijnen, gecombineerd met de uitbraak van een reeks epidemieën, heeft echter veel meer levens geëist. Driekwart van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.

De Saoedi’s stelden vorige maand een algehele blokkade in van de havens en vliegvelden nadat de Houti’ s een raket op Riyad hadden afgeschoten. Na zware internationale druk is die inmiddels deels opgeheven. Toch bereiken nog onvoldoende hulpgoederen het land, waar inmiddels bijna een miljoen mensen cholera hebben opgelopen.

Daarnaast is er twee weken geleden difterie uitgebroken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bemoeilijkt de blokkade de bestrijding van de ziekte, die al 22 levens heeft geëist.

Lees meer over