Nieuws/Binnenland
1388497877
Binnenland

Aanvullende waarschuwing in productinformatie AstraZeneca

Amsterdam - Er komt een aanvullende waarschuwing in de productinformatie van het AstraZeneca-vaccin. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Mensen die gevaccineerd zijn met het vaccin hebben mogelijk een zeer klein risico op stolselvorming (trombose) in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

„Al is nog niet aangetoond dat de zeldzame ziektebeeld door het vaccin komt, adviseert de medicijnautoriteit zorgverleners en mensen die geprikt worden om alert te zijn op de symptomen.”

Zo wordt geadviseerd medische hulp in te roepen bij symptomen als kortademigheid, pijn op de borst, zwelling van benen, buikpijn, ernstige of aanhoudende hoofdpijn, wazig zien of blauwe plekken of rode/paarse puntvormige bloedingen op de huid tussen 7 en 14 dagen na de prik.

Geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA heeft onderzoek gedaan en alle meldingen zorgvuldig beoordeeld. „Er is nog onvoldoende bewijs dat deze symptomen daadwerkelijk door het vaccin worden veroorzaakt. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan”, schrijft het CBG donderdag.

Wel adviseerde het EMA eerder om de productinformatie voor zorgverleners en de bijsluiter voor patiënten aan te vullen met een waarschuwing. Daarnaast kondigde EMA ook aan dat er een brief volgt met deze risico-informatie die bedoeld is voor zorgverleners.