Nieuws/Buitenland
138854
Buitenland

Miljoenen toegezegd op donortop voor Jemen

BRUSSEl/GENÈVE - De Europese Commissie trekt 116 miljoen euro extra uit voor noodsteun en ontwikkelingshulp aan Jemen. Op een donorconferentie in Genève trokken dinsdag tal van landen de portemonnee. Zo zegde Duitsland 50 miljoen euro toe. Ook de VS en landen als Koeweit en Saudi-Arabië beloofden forse bijdragen.

Nederland maakte eerder al bekend in 2017 ruim 15 miljoen beschikbaar te stellen. Het Rode Kruis liet weten zijn budget voor het door oorlog verscheurde land te verdubbelen naar 90 miljoen dollar.

Voor zeven miljoen Jemenieten dreigt de hongerdood. Van de bevolking van 27 miljoen mensen is 70 procent afhankelijk van humanitaire hulp. De Verenigde Naties spreekt van de grootste humanitaire crisis in de wereld. Volgens een schatting van de VN is er dit jaar 1,9 miljard euro nodig voor noodsteun.

Het geld wordt besteed aan onder meer water, voedsel, gezondheidszorg en brandstof. De Europese Unie heeft met het dinsdag aangekondigde bedrag ruim 340 miljoen euro vrijgemaakt voor Jemen sinds het begin van de oorlog in 2015.