Nieuws/Buitenland
1388770
Buitenland

Parlementariër doet aanzoek tijdens debat over homohuwelijk

De Australische parlementariër Tim Wilson heeft zijn partner maandagochtend (lokale tijd) ten huwelijk gevraagd tijdens een debat over de invoering van het homohuwelijk.

Zijn partner, die op de publieke tribune zat, antwoordde breed glimlachend met een „ja.”

Het aanzoek kwam na een speech van Wilson over de ring die hij zeven jaar geleden aan zijn vriend gaf „als teken van trouw.” Zijn partner hamerde op een verlovingsfeest. „De waarheid is dat ik dit steeds uitstelde, omdat ik dacht dat niemand zou komen opdagen.”

De parlementariër bedankte hierop de Australische bevolking voor hun stem voor het homohuwelijk en sloot af met: „Het enige wat mij nu nog te doen staat is vragen: wil je met me trouwen?”

Na het aanzoek klonk gejuich en applaus in de parlementszaal. De speech en het jawoord zijn opgenomen in de officiële notulen van het Huis van Afgevaardigden.

60 procent

Half november werd bekend dat meer dan 60 procent van de Australiërs positief tegenover legalisering van het homohuwelijk staat. Premier Turnbull liet weten zich in te zetten voor het wetsvoorstel, zodat het mogelijk vóór Kerst nog doorgevoerd kan worden.