1389362
Buitenland

Politierechter: misbruik van macht

Agent laat dronken vrouw achter het stuur kruipen

BRUSSEL - Een agent heeft een 21-jarige vrouw verplicht om plaats te nemen achter het stuur van haar auto om deze te verplaatsen terwijl ze duidelijk beschonken was. Zodra ze de sleutels in het contact stak, kwam de diender met een alcoholtest op de proppen en liet hij haar blazen.

Haar rijbewijs werd ingetrokken. „Misbruik van macht”, zo oordeelde de politierechter.

Daarover bericht Het Laatste Nieuws. De vrouw stapte na een avondje stappen in een Brusselse uitgaansgelegenheid om drie uur ’snachts dronken naar buiten. Ze liep naar haar auto „om nog even wat spullen te pakken en om vervolgens een taxi naar huis te bellen.” Een agent zei haar dat ze haar auto op een andere plek moest zetten „Als ze dat niet zou doen, dan zou hij haar auto laten wegslepen en zou er een fikse boete volgen”, zegt advocaat Christophe Redko.

Toen de vrouw de motor startte, moest ze blazen. De alcoholtest pakte niet postitief uit voor de vrouw; haar rijbewijs werd ingenomen. Daarbij kreeg de vrouw later nog een boete van 1.800 euro en een rijverbod voor drie maanden.

De 21-jarige liet het er niet bij zitten en vocht de veroordeling aan. Met succes, want ze werd in het gelijk gesteld. Volgens de politierechter had agent zijn macht misbruikt.