Nieuws/Binnenland
1389376102
Binnenland

Burgers mogen in Amsterdam toch wel meeluisteren

’Geheime coronavergadering’ na kritiek toch openbaar

Een bord met corona-instructies in het Amsterdamse Vondelpark.

Een bord met corona-instructies in het Amsterdamse Vondelpark.

Amsterdam - Journalisten en burgers van de gemeente Amsterdam mogen toch weten wat er donderdag tijdens een speciale ’technische sessie’ over het coronavirus besproken wordt. De hoofdstad heeft na kritiek besloten de vergadering alsnog in de openbaarheid te beleggen.

Een bord met corona-instructies in het Amsterdamse Vondelpark.

Een bord met corona-instructies in het Amsterdamse Vondelpark.

Donderdag zijn onder anderen de directeur van de GGD in Amsterdam en de Veiligheidsregio aanwezig. Zij spreken gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en wethouders toe over de coronacrisis die ook de hoofdstad treft. Gedurende de sessie worden vragen beantwoord van de raadsleden.

Woensdag liet een woordvoerder van de griffie in Amsterdam nog weten dat de sessie achter gesloten deuren zou worden behandeld. „Belangrijke dingen zullen ongetwijfeld via de officiële weg naar buiten komen”, zei de zegsman.

Hierop ontstond flinke kritiek. Raadsleden van VVD, CDA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren stelden woensdag tegen De Telegraaf dat de vergadering openbaar zou moeten zijn. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat woensdagavond weten dat intussen overleg is geweest. De griffier gaat er donderdag voor zorgen dat de vergadering alsnog voor pers en burgers te volgen is.

Annabel Nanninga van FvD laat weten blij te zijn dat er toch openheid wordt gegeven. „Naar aanleiding van het artikel in De Telegraaf heb ik aan de bel getrokken. Deze zogeheten ’technische sessie’ bevat geen gevoelige informatie en maximale openbaarheid is essentieel om de rust in de stad te bewaren. Met regeltjes en formaliteiten moeten we pragmatisch omgaan, die mogen de verwarring nooit vergroten.”

Vorige week stelde burgemeester Halsema van Amsterdam nog dat controle op besluitvorming in de gemeente juist in tijden van crisis belangrijk is. ’Openbaarheid is een recht en geen gunst’, luidt ook het credo van de gemeente.

In de nieuwste corona-update vertelt parlementair verslaggever Alexander Bakker over de verwarring tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer. Dat en nog veel meer in de podcast. Hier te beluisteren of via je eigen podcast app.