Nieuws/Buitenland

Tusk schrapt trip naar Israël om Brexit

REUTERS

BRUSSEL - EU-president Donald Tusk reist deze week niet naar Israël. Hij heeft afgezegd vanwege de cruciale fase waarin de gesprekken over het Britse vertrek uit de Europese Unie zich bevinden.

REUTERS

Tusk zou dinsdagavond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoeten in Jeruzalem. Een dag later zou hij in Ramallah een ontmoeting hebben met de Palestijnse premier Rami Hamdallah. Zijn toespraak in Jeruzalem bij het Friends of Zion Museum, dat hem een prijs heeft toegekend, gaat ook niet door.

De onderhandelingen over de Brexit verkeren in een belangrijke fase. Tusk heeft de Britse premier Theresa May te verstaan gegeven dat ze deze maandag met een verbeterd voorstel moet komen, willen de EU-leiders eind volgende week groen licht geven voor het openen van gesprekken over de volgende fase: de toekomstige (handels)relatie.

Drie punten

Op drie punten moet er voldoende voortgang zijn geboekt voordat de tweede fase kan ingaan. Het gaat om de financiële afrekening, de kwestie van de Noord-Ierse grens, en de rechten van EU-burgers. Tusk heeft gezegd dat als het Britse voorstel over de grenskwestie onaanvaardbaar is voor Ierland, het ook niet acceptabel is voor de EU.

’Nog veel discussie’

May luncht maandag in Brussel met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Volgens zijn woordvoerder is het doel om zo „dicht als mogelijk” bij een akkoord te komen. Een woordvoerder van May stelde dat „er nog veel discussie gaande is.”

Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de gesprekken in de gaten houdt, overlegde voorafgaand aan de lunch met Juncker, zijn tweede man Frans Timmermans en EU-onderhandelaar Michel Barnier. Volgens Verhofstadt is er nog geen deal.

Later in de middag is een gesprek tussen Tusk en May ingelast.

Lees meer over