Nieuws/Buitenland

Opgelaaide strijd kost al 125 levens

Oud-president Saleh van Jemen gedood

AFP

SANAA - UPDATE - Oud-president Ali Abdullah Saleh van Jemen is maandag gedood tijdens gevechten in de hoofdstad Sanaa. De opstandige Houthi's bliezen in het centrum van de hoofdstad ook het huis van Saleh op.

AFP

Een radiostation en een tv-zender van de Houthi's meldden al snel dat de voormalige president (1990-2012) bij de aanval was omgekomen. Saleh's partij bevestigde later dat haar leider was omgekomen.

Door opgelaaide gevechten in de burgeroorlog in Jemen zijn in de afgelopen vijf dagen in de hoofdstad Sanaa al zeker 125 mensen om het leven gekomen. Van nog eens 238 mensen staat vast dat ze gewond raakten.

Het Internationale Rode Kruis meldde deze cijfers. De organisatie hoopt het belangrijkste ziekenhuis in Sanaa snel te kunnen voorzien van medicamenten, andere hulpmiddelen en brandstof voor de generators. Het Rode Kruis heeft echter problemen om de eigen voorraden te bereiken omdat de opslagplaats ervan door bommen is getroffen.

Saleh, die regeerde als een dictator, werd na zijn vertrek als president opgevolgd door al-Hadi. Hij streed aanvankelijk met de Houthi's tegen de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Saleh toonde zich echter recent bereid tot gesprekken met de Saudi's.

Geweld grijpt om zich heen

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour al-Hadi riep maandag de Jemenieten op zich tegen de Houthi-rebellen te keren na de dood van voormalig president Ali Abdullah Saleh. Sprekend voor de Saudische televisiezender Al-Arabiya zei hij dat een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen de Houthi's aanbreekt.

De gevechten in Jemen hebben zich inmiddels verder verspreid naar andere provincies zoals Hajjah, meldden de Verenigde Naties (VN). Humanitaire missies binnen Sanaa, met inbegrip van vluchten van en naar de hoofdstad zijn daardoor opgeschort, aldus de verklaring.

Lees meer over