Nieuws/Binnenland

Journalistieke wereld spreekt schande van bedreigingen

’Prijs op hoofd van John van den Heuvel’

Richard Mouw

Breda - De politie heeft informatie binnengekregen dat er een ’aanzienlijk geldbedrag’ is gezet op het hoofd van Telegraafverslaggever John van den Heuvel. De dreiging zou volgens binnengekomen informatie uit de hoek van motorbende No Surrender komen. De politie neemt de bedreigingen zeer serieus.

Richard Mouw

In overleg met de officier van justitie is direct een strafrechtelijk onderzoek gestart. Ook worden vandaag gesprekken gevoerd met de drie leiders van de motorclub, zo zegt de politie.

„Zij worden gewezen op hun verantwoordelijkheid en opgeroepen om een eind te maken aan de bedreiging”, aldus de politie.

’Moeten gewoon werk doen’

„We vinden het fijn dat de politie dit serieus oppakt en onderzoekt. We gaan gewoon door met ons werk en hopen dat ook motorclubs inzien dat journalisten zonder bedreigingen hun werk moeten kunnen doen. Verder kunnen we op verzoek van de politie over de aard van de bedreigingen niets zeggen om de onderzoeken niet te bemoeilijken”, aldus Van den Heuvel in een reactie.

John van den Heuvel en Mick van Wely, beide misdaadverslaggevers van De Telegraaf, doen deze week aangifte van bedreiging. Ook Mick van Wely werd afgelopen week bedreigd vanuit de motorwereld naar aanleiding van artikelen over het geweld door motorbendes in deze krant.

Hoofdredactie: ontoelaatbaar

De hoofdredactie van De Telegraaf vindt het onacceptabel en zeer zorgelijk dat twee van haar journalisten ernstig worden bedreigd. Misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Mick van Wely publiceerden recent over motorclub No Surrender. „Zij hebben dat zeer vakkundig en zorgvuldig gedaan”, schrijft de hoofdredactie in een reactie.

Volgens algemeen hoofdredacteur Paul Jansen is het een belangrijk signaal dat politie en justitie voortvarend optreden. “Met dit ontoelaatbare gedrag moet korte metten worden gemaakt. Onze journalisten moeten hun werk kunnen doen. Wie dat niet bevalt, kan in onze rechtsstaat een gang maken naar de rechter.”

Ook journalistenvereniging NVJ noemt de bedreigingen „buitengewoon ernstig” en „zeer alarmerend”.

Bekijk meer van