Nieuws/Buitenland

Verlies onafhankelijkheids-partijen Catalonië

De voormalige Catalaanse leider Puigdemont.

De voormalige Catalaanse leider Puigdemont.

REUTERS

MADRID - De Catalaanse politieke partijen die onafhankelijkheid nastreven, dreigen tijdens de regionale verkiezingen op 21 december hun meerderheid in het parlement te verliezen.

De voormalige Catalaanse leider Puigdemont.

De voormalige Catalaanse leider Puigdemont.

REUTERS

Uit een peiling onder de kiezers blijkt dat de combinatie van deze partijen uitkomt op 67 van de 135 zetels.

De Junts per Catalunya komt uit 25 of 26, ERC op 32 en CUP op 9 zetels. Daarmee verdwijnt de kleine meerderheid die de partijen hadden.

De centrale regering in Madrid schreef de verkiezingen in Catalonië uit nadat het streven naar onafhankelijkheid in de kiem was gesmoord door de autonomie van Catalonië op te schorten. De Catalaanse regering onder leiding van president Carles Puigdemont verloor daarmee formeel haar functie. Puigdemont en enkele van zijn bewindslieden vluchtten naar België.

Uitspraak

Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers krijgen volgende week donderdag te horen of België hen uitlevert aan Spanje. Dan spreekt de raadkamer van de rechtbank in Brussel zich uit, melden de advocaten van het vijftal.

De raadslieden proberen de rechters er maandag van te overtuigen dat de uitlevering niet rechtmatig is, mede omdat het risico bestaat dat de mensenrechten worden geschonden. Madrid wil de oud-bewindslieden berechten voor hun rol bij het uitroepen bij de onafhankelijkheid van Catalonië en heeft daarvoor Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Hun wordt onder meer rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing ten laste gelegd.

In beroep

Het Brusselse Openbaar Ministerie had eerder al gezegd dat de arrestatiebevelen uitvoerbaar zijn en de uitlevering door kan gaan. Als de rechters daar volgende week mee instemmen, gaan de Catalanen vrijwel zeker in beroep.

Lees meer over