Nieuws/Binnenland
1391286
Binnenland

’Bedreiging Telegraaf-journalisten ontoelaatbaar’

HILVERSUM/AMSTERDAM - De bedreigingen aan het adres van Telegraaf-journalisten Mick van Wely en John van den Heuvel zijn onacceptabel en zeer zorgelijk. Dat stelt de hoofdredactie van De Telegraaf in een reactie.

Misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Mick van Wely publiceerden recent over motorclub No Surrender. „Zij hebben dat zeer vakkundig en zorgvuldig gedaan”, schrijft de hoofdredactie.

Volgens algemeen hoofdredacteur Paul Jansen is het een belangrijk signaal dat politie en justitie voortvarend optreden. “Met dit ontoelaatbare gedrag moet korte metten worden gemaakt. Onze journalisten moeten hun werk kunnen doen. Wie dat niet bevalt, kan in onze rechtsstaat een gang maken naar de rechter.”

NVJ: zeer alarmerend

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en journalistenvakbond NVJ vinden de recente bedreigingen van misdaadjournalisten „buitengewoon ernstig” en „zeer alarmerend.”

Maandag werd bekend dat er een prijs zou staan op het hoofd van John van den Heuvel van De Telegraaf. In oktober bleek dat misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool na bedreigingen naar een geheime locatie was uitgeweken op zeer dringend advies van de autoriteiten.

Secretaris Thomas Bruning van de NVJ zegt dat bedreigingen tegen journalisten helaas een terugkerend fenomeen zijn. „Maar als er nu een prijs op het hoofd van een journalist staat en een andere journalist moet onderduiken, dan wordt het extra alarmerend.”

’Schokkend om te lezen’

Ook voorzitter Marcel Gelauff van het genootschap vindt het buitengewoon ernstig dat „mensen die gewoon proberen hun werk te doen” worden bedreigd. „Dat er een prijs op het hoofd zou staan van Van den Heuvel, was schokkend om te lezen”, aldus de hoofdredacteur van NOS Nieuws.

Uit onderzoek van voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken kwam in mei naar voren dat journalisten in ons land steeds meer worden bedreigd. Zo’n 61 procent van dik zeshonderd ondervraagde journalisten gaf aan wel eens geïntimideerd te zijn bij de uitoefening van het beroep. Dat varieerde van direct fysiek tot uitingen op sociale media.

„Journalisten moeten onafhankelijk hun werk kunnen doen”, stelt Bruning. „Gelukkig zien we dat politie en justitie dit soort bedreigingen serieus nemen. Maar daarnaast moet ook duidelijk worden uitgesproken dat dit niet kan.”