Nieuws/Buitenland

Uitspraak Puigdemont over tien dagen

AFP

BRUSSEL - De afgezette Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers krijgen volgende week donderdag te horen of België hen uitlevert aan Spanje. Dan spreekt de raadkamer van de rechtbank in Brussel zich uit, melden het Openbaar Ministerie en de advocaten van het vijftal.

AFP

De raadslieden probeerden de rechters er maandag van te overtuigen dat de uitlevering niet rechtmatig is, mede omdat het risico bestaat dat de mensenrechten worden geschonden. Madrid wil de oud-bewindslieden berechten voor hun rol bij het uitroepen bij de onafhankelijkheid van Catalonië en heeft daarvoor Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Hun wordt onder meer rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing ten laste gelegd.

Het Brusselse Openbaar Ministerie had eerder al gezegd dat de arrestatiebevelen uitvoerbaar zijn en de uitlevering door kan gaan. Als de rechters daar volgende week mee instemmen, gaan de Catalanen vrijwel zeker in beroep. Dat betekent dat ze ten tijde van de nieuwe verkiezingen in Catalonië op 21 december nog in België zijn.

De uitspraak is voorzien op 14 december om 09.00 uur, liet het OM weten.

Lees meer over