Nieuws/Binnenland
1392307578
Binnenland

Nieuwe Kamer debatteert over coronabeleid

Den Haag - De nieuwe Tweede Kamer debatteert met het demissionaire kabinet over de bestrijding van het coronavirus. De ogen zijn vooral gericht op nieuwe woordvoerders die namens hun partij premier Rutte en coronaminister De Jonge het vuur na aan de schenen willen leggen.

PVV-leider Wilders is kritisch. „De terrassen kunnen gewoon open. Om ervoor te zorgen dat we niet meer, maar minder besmettingen krijgen.” Volgens Wilders is dat namelijk beter dan volle parken. VVD-Kamerlid Hermans is terughoudend. „Het moet wel veilig kunnen. Terrassen open betekent niet dat de parken leeg zullen zijn.” De liberaal zegt wel te begrijpen dat er nu niet wordt versoepeld. „Moeheid mag geen reden zijn om niet door te zetten, maar pittig is het wel.”

Wilders stelt ’dat we voor de gek zijn gehouden door het kabinet’. „Nederland betaalt de prijs voor de totale imcompetentie van Rutte en De Jonge. We hadden allang meer vrijheid kunnen hebben.” De PVV-leider wil dat er wordt ingezet op het zetten van één prik, om zo sneller de samenleving weer open te kunnen krijgen. „Ik wil dat al die onzinregels nu worden opgeheven, dat kan ook verantwoord.” Rutte pareert de PVV’er. ’Echt onverantwoord’, vindt hij het voorstel van Wilders. „Hoe kan hij dit nou zeggen?”

D66-Kamerlid Paternotte zegt ’de pas op de plaats te snappen met 2500 coronapatiënten in het ziekenhuis’. Hij wil pas versoepelen als dat veilig kan. „Met de avondklok schrappen en terrassen openen voorop.” Zorgen zijn er vooral over vaccineren. D66, GL en PvdA willen dat 60-minners zelf kunnen kiezen of ze het vaccin van AstraZeneca krijgen. Nederland is vorige week gestopt met het toedienen van AstraZeneca onder de 60. Volgens het RIVM zou keuzevrijheid het prikplan alleen maar bemoeilijken. Er zijn bovendien tot eind mei geen Astra-vaccins over; die zijn bedoeld voor 60-plussers.

Paternotte vraagt coronaminister De Jonge of de GGD’s de vaccins die ’s avonds overblijven te mogen inzetten voor kwetsbare patiënten. Het mag, al zal het niet op grote schaal gebeuren. Momenteel wordt met de enkele doses die dagelijks overblijven eerst het vaccinerend personeel geprikt.

Valse hoop

SP-leider Marijnissen is klaar is met beloftes en zegt dat draagvlak verdwijnt. „De strategie van dit kabinet is voor niemand meer te volgen.” Door ongefundeerd te speculeren over versoepelingen biedt het kabinet valse hoop, zegt PvdA-fractieleider Ploumen. „Wie gelooft nog dat Rutte en De Jonge nog een plan hebben? Dat geldt ook voor de vaccinaties.” Fieldlabs zijn zoethoudertjes en falen te verhullen, stelt Ploumen.

CU-fractieleider Segers haalt aan dat mikken op een datum zorgt voor teleurstellingen. „Is het niet beter om te sturen op data in plaats van op een datum?” Van de nieuwe Kamerleden toont Simons (Bij1) zich het felst. Zij vraagt haar collega-Kamerleden hoe lang de Kamer het wanbeleid van het kabinet nog gaat tolereren. Van der Plas (BBB) stelt voor een whatsapp-groep te maken met 150 Kamerleden. Immers: „Het is toch belachelijk dat we in De Telegraaf moeten lezen wat er in het Catshuis is besloten.”

Luister ook naar de podcast ’Afhameren’ met politiek commentator Wouter de Winther: