Nieuws/Binnenland
1392461
Binnenland

Expertisecentrum in Radboudumc Nijmegen

Betere nazorg ex-kankerpatiënten

NIJMEGEN - Het Radboudumc opent een expertisecentrum voor ex-kankerpatiënten die in hun latere leven nog kampen met gezondheidsproblemen ten gevolge van de ziekte.

Het Expertisecentrum Late Effecten na Kanker is in het leven geroepen omdat de nazorg voor deze groep mensen steeds zwaarder drukt op de oncologische zorg. Veel ziekenhuizen beschikken bijvoorbeeld niet over een natraject voor het geval zich late gevolgen van de ziekte voordoen.

Het Radboudumc heeft die ’achtervang’ voor volwassenen nu wel. Het gaat om een speciale vorm van zorg en preventie, die is ontwikkeld om de overlevenden van kanker hulp te bieden waar dat kan en nodig is. „Onze specialisten proberen hen te helpen bij het terugkrijgen van de regie over hun eigen leven”, stelt kinderoncoloog-hematoloog dr. Jacqueline Loonen van het Radboudumc, die het Expertisecentrum leidt.

Overlevers van kanker kampen in hun latere leven vaak met gezondheidsproblemen. In het algemeen is er een grotere kans om opnieuw kanker te krijgen, en ook kampt menig ex-patiënt met sociaal-psychologische gevolgen van de ziekte, zoals angsten, depressiviteit en chronische vermoeidheid.

Lees het hele verhaal: Achtervang voor overlevers