Nieuws/Binnenland
139278
Binnenland

Horror-koppel Roelofarendsveen weer voor rechter

Eis vijf en zes jaar om zware kindermishandeling

De achtertuin van het huis waar de kinderen Dylan en Wendy jarenlang zijn mishandeld en verwaarloosd.

De achtertuin van het huis waar de kinderen Dylan en Wendy jarenlang zijn mishandeld en verwaarloosd.

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar celstraf tegen vader Ron T. en zes jaar celstraf en tbs tegen stiefmoeder Petra M. van Wendy en Dylan uit Roelofarendsveen voor het gruwelijk mishandelen en verwaarlozen van de kinderen.

De achtertuin van het huis waar de kinderen Dylan en Wendy jarenlang zijn mishandeld en verwaarloosd.

De achtertuin van het huis waar de kinderen Dylan en Wendy jarenlang zijn mishandeld en verwaarloosd.

Petra M. is volgens het OM nog erger dan de boze stiefmoeder van Assepoester. “Deze zaak wijkt af van ‘gewone’ kindermishandelingszaken. Veelal zien we dat er sprake is van pedagogische onkunde. Daar is bij verdachten geen sprake van”, aldus de advocaat-generaal. De kinderen werden gekleineerd, gedenigreerd en langdurig lichamelijk en psychisch mishandeld.

Petra M. en Ron T. werden vorig jaar door de Haagse rechtbank veroordeeld drie jaar en anderhalf jaar celstraf. Poging tot doodslag was volgens de rechtbank niet bewezen. Het OM vond die straffen veel te laag, en ging in hoger beroep. Het stel is inmiddels weer op vrije voeten.

Voor het eerst heeft ook de mishandelde Wendy een verklaring afgelegd in de zaak. “Belangrijk bewijs”, volgens de advocaat-generaal. Het meisje vertelden gedetailleerd hoe verschrikkelijk ze werd behandeld.

Beide kinderen werden regelmatig opgesloten. ’s Nachts, maar ook overdag, als ze niet met de ouders mee op pad mochten. Wendy most langere periode in een klein kamertje slapen, zonder matras en beddengoed. Het raam stond open, de knop van de radiator was eraf gehaald. Hun ontlasting lieten de kinderen soms lopen, omdat ze niet naar de wc konden.

Als Wendy in haar kamer op zolder sliep, werd de trap met een plank afgesloten. Daar was geen licht: de lamp was uit de fitting gehaald. Soms werd ze in de schuur gestopt. Door de kou kon ze daar regelmatig de slaap niet vatten. “De kinderen werden gestraft met kou”, zegt de advocaat-generaal over de mishandeling.

Lees ook: ’Zet ouders Wendy en Dylan uit gezag’

Dylan en Wendy moesten vaak opruimen en schoonmaken. Ze douchten ‘negen van de tien keer’ koud. Hun drie broertjes – de kinderen die Petra M. en Ron T. samen kregen - mochten hun stiefbroer en -zus slaan en schoppen.

De gruwelijke zaak kwam in 2015 aan het rollen toen dochter Wendy (destijds 12) buiten bewustzijn, met een schrikbarend lage lichaamstemperatuur van 23 graden en een hartstilstand, door de hulpdiensten uit het ouderlijk huis werd gehaald. Ze had, terwijl het vroor, in een veel te koude kamer geslapen. Haar twee jaar oudere broer was toen al uit huis geplaatst.

De Raad voor de Kinderbescherming wil dat het stel uit het ouderlijk gezag wordt gezet. Dat verzoek wordt in juni door de rechtbank behandeld.

Onze verslaggever Sophie Kluivers was bij het hoger beroep aanwezig en deed daar via Twitter verslag van: