Nieuws/Binnenland
1392889877
Binnenland

Geert Wilders: ’Einde cartoonwedstrijd’

DEN HAAG - De cartoonwedstrijd die PVV-leider Geert Wilders zaterdagavond aankondigde, is alweer voorbij. Wilders liet weten dat hij „alsnog” een wedstrijd voor spotprenten over de profeet Mohammed zou organiseren, maar liet zondagochtend via Twitter al weten dat er een winnaar is: Mohammed. „Einde van de wedstrijd”, twittert Wilders.

De politicus blies de wedstrijd vorig jaar af na protesten in Pakistan en ernstige bedreigingen in Nederland aan zijn adres.

Op Twitter riep Wilders zijn volgers zaterdagavond opnieuw op om cartoons in te sturen. Reden is volgens de politicus dat de Pakistaanse regering de prediker Khadim Hussain Rizvi „weigert te arresteren.” Rizvi dreigde Wilders op Twitter te onthoofden.

Met de wel heel korte cartoonwedstrijd zou Wilders de dreigementen opnieuw onder de aandacht hebben willen brengen. Pakistan zou de prediker met rust laten en Nederlandse druk zou er nauwelijks zijn.

De Pakistaan Junaid I. werd vorige maand veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij van plan was Wilders te vermoorden vanwege de cartoonwedstrijd. Jawed S. kreeg in oktober bijna 27 jaar cel omdat hij twee Amerikaanse toeristen had neergestoken op het station in Amsterdam. Zij raakten zwaargewond. Hij was naar eigen zeggen uit woede om de cartoonwedstrijd naar Nederland gereisd en stak twee willekeurige mensen neer.