Nieuws/Binnenland

Commandant der Strijdkrachten bezoekt PvdA

Door Niels Rigter

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer

ANP

Den Haag - Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer bezoekt dinsdag de fractievergadering van de PvdA. Vermoedelijk is het bezoek bedoeld om de partij over de streep te trekken voor goedkeuring aan de verlenging van de Nederlandse deelname aan VN-missie Minusma in Mali.

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer

ANP

Die steun was na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar het dodelijke mortierongeval niet meer zo vanzelfsprekend. PvdA-bewindslieden stemden in met de verlenging toen zij nog deel uitmaakten van het vorige kabinet, niet wetende dat er een vernietigend rapport aan zat te komen. Toenmalig VVD-minister van Defensie Hennis moest aftreden. Mortiergranaten bleken ondeugdelijk en verkeerd opgeslagen. Bovendien stelde de onderzoeksraad tekortkomingen in de medische voorzieningen vast.

Maandag zetten ministers Bijleveld (Defensie) en Zijlstra (Buitenlandse Zaken) in de Kamer uiteen wat er na het rapport aan de missie is verbeterd. Zo is het personeel van veldhospitaal in Kidal gewisseld en heeft de VN toegezegd dat er altijd binnen de voorgeschreven tijd een helikopter beschikbaar is voor medische evacuaties, zonder bureaucratische obstakels.

Het kabinet heeft al besloten over verlenging van de missie met een jaar. En alhoewel dat niet per so hoeft, is het goed gebruik een ruime Kamermeerderheid achter zo’n besluit te krijgen. Steun van de PvdA, nu in de oppositie, is geen gegeven, maar wel waarschijnlijk; deelname aan de missie kwam uit sociaaldemocratische koker.

Lees meer over