Nieuws/Buitenland

Uitlevering Puigdemont van de baan

EPA

MADRID - Nu Spanje het Europese arrestatiebevel tegen de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers heeft ingetrokken, is uitlevering door België aan Spanje niet meer aan de orde. De rechter zal niet anders kunnen besluiten, meldde dinsdagmiddag het Openbaar Ministerie in Brussel nadat het van de Spaanse autoriteiten had vernomen dat de beslissing definitief is. Binnenkort wordt een nieuwe zittingsdatum bepaald.

EPA

De Spaanse opperrechter Pablo Llarena bepaalde eerder op de dag dat het arrestatiebevel niet meer nodig is, omdat de Catalaanse politici hebben aangegeven te willen terugkeren naar Spanje. Ze willen meedoen aan verkiezingen die 21 december in de noordoostelijke regio gehouden worden. De campagnes zijn formeel dinsdag van start gegaan.

De opperrechter verleent echter volgens de krant El Païs geen gunst aan de voormalige Catalaanse bewindslieden. Hij zou vooral willen voorkomen dat in het getouwtrek over de uitlevering de Belgische justitie zich bemoeit met Spaanse aanklachten tegen de vijf. De zitting in een Belgische rechtbank over hun uitlevering op 14 december is hiermee overbodig, aldus de Spaanse justitie.

Door de intrekking van de Europese aanhoudingsbevelen vervallen de voorwaarden die de Belgische onderzoeksrechter had opgelegd, meldt het Brusselse OM. Dat betekent dat Puigdemont weer vrij is om te gaan en staan waar hij wil. Tot nu toe moest hij zich beschikbaar houden voor de Belgische autoriteiten en mocht hij het land niet verlaten.

Puigdemont blijft voorlopig in België, zei zijn Belgische advocaat. Het Europese aanhoudingsbevel is dan wel ingetrokken, maar het Spaanse en internationale arrestatiebevel zijn nog van kracht, aldus de raadsman. Dat betekent dat hij in Spanje en buiten de Europese Unie nog wel kan worden opgepakt.