Nieuws/Binnenland
1393615870
Binnenland

Reizen naar veilige landen vanaf zaterdag weer mogelijk

Den Haag - Vanaf volgende week rust er niet langer een taboe op reizen. Nederland heft na 15 mei het wereldwijde negatieve reisadvies op. Vanaf die datum wordt per land bepaald hoe hoog het coronarisico daar is. Aan de hand van het aantal besmettingen wordt bepaald hoe coronaproof een bepaalde vakantiebestemming is.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt in samenwerking met het RIVM welke landen een hoog coronarisico hebben, en welke niet. Krijgt het land het label ’groen’, dan is er niks aan de hand en mogen Nederlanders er vrij naartoe reizen. Dat zijn landen met minder dan 25 besmettingen per 100.000 inwoners.

Ook ’gele’ landen (tussen de 25 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners) worden veilig verklaard voor vakantiereizen, al lopen reizigers wel risico er corona op te lopen. Nederlanders die terugkomen uit zowel groene als gele bestemmingen hoeven bij terugkeer in Nederland niet langer een negatieve PCR-test te laten zien, en hoeven ook niet in quarantaine.

Oranje

Landen met 150 besmettingen of meer per 100.000 inwoners krijgen het kleurlabel ’oranje’, daarvoor blijft het negatieve reisadvies in stand. Dat betekent een negatieve PCR-test bij terugkeer en het advies om in thuisquarantaine te gaan.

Landen waar het uit de hand loopt, kunnen door het ministerie worden aangemerkt als ’hoogrisico’ of ’zeerhoogrisicogebieden’. Dat zijn landen met meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners, gevaarlijke coronavarianten of gebrek aan informatie over het aantal besmettingen.

Daarbij valt te denken aan landen als India, Zuid-Afrika en Brazilië. Mensen die vanuit die landen naar Nederland reizen worden geconfronteerd met strenge regels: een negatieve uitslag van een PCR-test in combinatie met een negatieve sneltest, en een verplichte thuisquarantaine. Ook blijft er voor sommige landen een vliegverbod gelden.

Dat een reisadvies voor bepaalde landen versoepeld wordt, betekent overigens niet automatisch dat wij daar ook welkom zijn. IJsland zou vanwege het lage aantal besmettingen bijvoorbeeld de kleurcode ’geel’ moeten krijgen, maar krijgt oranje omdat het zelf geen Nederlanders toelaat. Ons land is volgens de IJslandse criteria namelijk juist weer een hoogrisicoland.

Minister De Jonge verwijst daarom naar de site wijsopreis.nl, waar alle adviezen worden bijgehouden: „Lees goed de reisadviezen en inreisbeperkingen van de landen waar je doorheen wil reizen”, is zijn advies. Want alles kan veranderen als een vakantiebestemming toch weer in de greep raakt van het coronavirus. „Het kan zijn dat je nu boekt voor een land dat op geel staat, en dat dat nog verandert”, stelt de Jonge. Net als afgelopen zomer geldt dus: „Boeken blijft op eigen risico.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo