Nieuws/Buitenland
1393907
Buitenland

Amateurgeologen ontdekken gigantische grot onder Canadese stad Montréal

Montréal - Onder de Canadese stad Montréal is door een paar amateurgeologen een enorme grot ontdekt van 200 meter diep. De grot ontstond 15.000 jaar geleden en is gevormd in de laatste ijstijd.

Ontdekkers Luc Le Blanc en Daniel Caron, die al jarenlang onderzoek doen naar grotten, reageren tegenover Canadese media uitgelaten over de bijzondere vondst. „Het is er prachtig”, aldus LeBlanc. „ De muren lijken soms op lagen fudge en chocolade. Ze zijn bruin, donkerbruin en okergeel.”

De twee avonturiers moesten een boot gebruiken om de diepe grot te onderzoeken omdat het er vol staat met water. Le Blanc en Caron hadden al een sterk vermoeden dat er een enorme ruimte onder Montréal lag: in 2014 vonden ze een kleine spleet in de grond. Het duurde echter jaren voordat ze met het onderzoek konden beginnen.

Uiteindelijk konden ze de ruimte onderzoeken nadat ze de opening groter maakten. Tot nu toe hebben de twee 150 meter van de grot onderzocht. Omdat het waterpeil in de winter zal dalen, hopen ze het onderzoek in de komende maanden uit te breiden.