Nieuws/Buitenland
1394400476
Buitenland

Schutter shishalounges plaatste kort voor schietpartij video op YouTube

HANAU - De man die achter de moordpartij zou zitten in het Duitse Hanau, heeft enkele dagen voor de schietpartij een video op YouTube geplaatst. Bronnen rond de veiligheidsdiensten zeggen dat hij in het Engels een „persoonlijke boodschap aan alle Amerikanen” uitsprak. Volgens Duitse media gaat het om de 43-jarige Tobias Rathjen.

Het filmpje circuleerde donderdagochtend nog op internet en lijkt te zijn opgenomen in een woning. De man verklaart onder meer dat in de Verenigde Staten militaire installaties bestaan waar kinderen worden gedood. Ook zou de duivel er worden vereerd.

De vermeende schutter zou Amerikanen in het filmpje hebben opgeroepen „nu de strijd aan te gaan” tegen dergelijke misstanden. Hij verwees naar verluidt niet naar de schietpartij die hij later zou hebben uitgevoerd in Duitsland. Daar vielen negen doden bij twee shishalounges.

Lees verder onder de foto

De vermoedelijke dader is later dood teruggevonden in zijn woning, waar ook nog het lichaam van zijn moeder is ontdekt.

’Xenofobisch motief’

Duitse autoriteiten belast met terrorisme werpen zich op de aanslag. „Federale aanklagers hebben het onderzoek in handen genomen vanwege het belang van deze zaak en de mogelijk xenofobe motieven”, aldus een justitiewoordvoerder. Tobias Rathjen zou ultrarechtse racistische motieven hebben. De politie gaat ervan uit dat hij de enige dader is.