Nieuws/Binnenland
1394860173
Binnenland

Windhoos richt ravage aan in Barendrecht

Rijkswaterstaat overlegt over sluiten Oosterscheldekering

Amsterdam - Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Groningen en Friesland geldt donderdagmiddag code geel vanwege zware windstoten. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op extra alert te zijn.

15.42 - Noodweer teistert ook Duitsland

Ook Duitsland is getroffen door stormachtig noodweer waarbij volgens Duitse media twee mensen zwaargewond zijn geraakt. In tienduizenden panden is de stroom uitgevallen en het spoorverkeer kwam in vier deelstaten grotendeels tot stilstand. Het spoorwegverkeer in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen is enige tijd helemaal platgelegd. Het vliegverkeer bleek weinig hinder te ondervinden.

Er zijn windstoten gemeten van circa 160 kilometer per uur. De windstoten hebben schade veroorzaakt en bomen zijn omgewaaid. In de omgeving van Elten, niet ver van de Nederlandse grens, legden bewoners woensdagavond al een tornado op beelden vast. Die lijkt echter geen schade van betekenis te hebben veroorzaakt.

De windstoten veroorzaken tal van ongelukken, versperringen en andere schade. Hamburg vreest hoog water in de Elbe en in Berlijn heeft de brandweer de noodtoestand uitgeroepen. Het noodweer trekt naar het zich laat aanzien donderdagmiddag naar de Oostzee weg.

14.59 - Interpolis meldt vooral windschade in zuidelijke provincies

Verzekeraar Interpolis heeft na het noodweer in delen van Nederland dat woensdagavond begon 241 meldingen binnengekregen. Vooral in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland was sprake van veel windschade door bijvoorbeeld afgebroken takken en omgewaaide schuttingen. Vanuit Barendrecht kwamen tot 12.30 uur de meeste meldingen binnen.

In de Zuid-Hollandse plaats veroorzaakte harde wind forse schade. Tuinhuisjes werden vernield, vele ramen sneuvelden, bomen waaiden om en kwamen op auto’s terecht en trampolines waaiden door de lucht. Door de gevolgen van de windvlaag raakten vier mensen in Barendrecht gewond.

Ook vanuit de Zeeuwse gemeenten Hulst en Terneuzen werd veel schade gemeld. 80 procent van alle meldingen ging om schade aan de woning, de rest om autoschade. Interpolis verwacht dat het aantal meldingen donderdagmiddag nog verder oploopt.

13.21 - Geen treinverkeer in Noordrijn-Westfalen door storm

Noodweer met hevige windstoten heeft het spoorwegverkeer in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen platgelegd. De zwaarst getroffen gebieden in de aan Nederland grenzende deelstaat zijn vooral hoger gelegen gebieden. Daar worden „orkaanachtige rukwinden” gemeten, aldus Duitse media. Het slechte weer gaat gepaard met windstoten tot circa 160 kilometer per uur. De spoorwegen weten nog niet wanneer de treinen weer gaan rijden.

De stopzetting van het treinverkeer in de regio heeft ook grote gevolgen voor het spoorwegvervoer in andere regio’s. De luchtvaart heeft vooralsnog geen last van de weersomstandigheden.

Vrijwel heel Duitsland heeft te maken met het noodweer dat langzaam naar het noorden trekt en in de namiddag de Oostzee bereikt. In het zuidwesten, in het Zwarte Woud, zijn windstoten gemeten met een kracht van 162 kilometer per uur.

De windstoten veroorzaken tal van ongelukken, versperringen en andere schade. In de buurt van Hamburg bijvoorbeeld moest een trein plotseling stoppen omdat er een afgewaaid dak op het spoor lag. Hamburg vreest hoog water in de Elbe en in Berlijn heeft de brandweer de noodtoestand uitgeroepen.

13.00 - Rijkswaterstaat overlegt over sluiten Oosterscheldekering

Een team van Rijkswaterstaat komt donderdagmiddag bij elkaar om te bespreken of de schuiven van de Oosterscheldekering moeten worden gesloten. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving door Omroep Zeeland. Rijkswaterstaat verwacht niet dat het dit keer tot een sluiting komt, maar houdt de situatie wel nauwlettend in de gaten.

De woordvoerder legt uit dat een beslisteam bij elkaar komt als een waterstand van 2,75 meter boven NAP wordt verwacht. Voor donderdagmiddag rond 15.00 verwacht Rijkswaterstaat een waterstand van 2,79 meter. De schuiven in de Oosterschelde sluiten bij een waterstand van 3 meter boven NAP. De laatste keer dat de kering dichtging was in 2020.

De 9 kilometer lange stormvloedkering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland is in 1986 in gebruik genomen.

Vanwege de verwachte hoge waterstanden zijn de Haringvlietsluizen bij Stellendam en de Hollandsche IJsselkering bij Capelle aan den IJssel dicht. Rijkswaterstaat verwacht dat de Haringvlietsluizen rond 19.30 uur weer opengaan en de Hollandsche IJsselkering omstreeks 21.30 uur.

12.10 - Auto in sloot door omgewaaide boom

In Blijham is donderdagochtend een auto in de sloot terechtgekomen. De bestuurder van de auto probeerde een omgewaaide boom, die op de weg was beland, te ontwijken. Hij verloor daarbij de macht over het stuur en kwam in de sloot terecht. De automobilist is gecontroleerd in de ambulance maar is zover bekend niet gewond geraakt.

11.45 - Treinverkeer heeft hinder van bomen op het spoor

Op meerdere trajecten kunnen donderdag geen treinen rijden omdat er bomen op het spoor zijn gewaaid. Onder meer tussen Breda en Gilze-Rijen, tussen Den Dolder en Amersfoort Centraal en op het traject Oss-Den Bosch en tussen Vlissingen en Middelburg moesten bomen van het spoor worden gehaald.

„Op diverse plekken in Nederland zorgt de nasleep van de harde herfststorm nog voor problemen”, aldus ProRail. De spoorbeheerder is met aannemers, politie, brandweer en andere hulpdiensten druk bezig de omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen, stukken hout en andere objecten van het spoor te verwijderen.

11.15 - Camping getroffen door windhoos

Een camping in het Gelderse Zelhem is getroffen door een windhoos. Er is niemand gewond geraakt, maar volgens Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is er wel veel materiële schade. Omroep Gelderland laat weten dat een chalet, een aantal voortenten en een auto zijn geraakt door omvallende bomen en takken die naar beneden kwamen. „Dat één moment zoveel schade kan aanrichten”, vertelt een geschrokken campingeigenaar aan regionale zender . „Een boom met een doorsnee van een meter is zo uit de grond getrokken. Ongelooflijk.”

11.05 - Video: Windhoos raast over ’s-Heerenberg

In het Gelderse ’s-Heerenberg werden inwoners donderdag opgeschrikt door een windhoos. Op sociale media zijn beelden te zien van het bijzondere natuurverschijnsel.

10.55 - Waterschap stelt fase 1 dijkbewaking in

Het Waterschap Scheldestromen verhoogt in verband met het verwachte hoogwater de fase van paraatheid naar fase 1. Er wordt vanmiddag rond 15.30 uur bij Vlissingen een waterstand verwacht van 3,40 meter boven NAP.

In deze fase worden de dijken nog niet daadwerkelijk bewaakt, maar is er sprake van verhoogde waakzaamheid. Ook worden buitendijkse wegen afgesloten en worden de waterstanden voortdurend gemonitord. Bij fase 2 worden de dijken op schadegevoelige plaatsen wel daadwerkelijk bewaakt. Deze fase treedt in werking vanaf een verwachte waterstand van + NAP 3,70 bij Vlissingen. Deze waterstand wordt vandaag niet verwacht.

10.50 - Vertragingen en annuleringen Schiphol door harde wind

De harde wind die donderdag over Nederland raast zorgt ervoor dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en geannuleerde vluchten. Dat laat een woordvoerder van de luchthaven weten aan de NOS. De luchthaven adviseert passagiers de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

09.15 - Files grotendeels opgelost

In de loop van de ochtend zijn de meeste files opgelost. Regenbuien en harde windstoten zorgden vooral in het zuiden van Nederland voor veel vertraging. Om 09.35 zijn er nog maar vier files. Op het hoogtepunt, rond 08.15 uur, stond er in totaal bijna 330 kilometer aan files op de Nederlandse wegen.

09.05 - Code geel blijft hele dag van kracht

Rijkswaterstaat laat weten dat het de hele donderdag code geel blijft en dat het verkeer daar rekening mee moet houden. „Op de wegen ligt vrij veel rommel, zoals afgewaaide takken, en daar ondervindt het verkeer hinder van”, aldus een woordvoerder. „Vanwege het stormachtige weer, met windstoten van 70 tot 100 kilometer per uur, kunnen motorrijders en mensen die de weg op willen in een auto met aanhanger of caravan hun reis beter uitstellen.”

08.38 - Stormschade radiozendmast Goes

Zenders op de omroepzendmast in Goes hebben door de harde wind schade opgelopen. De zenders van NPO Radio 1 en 3FM zijn uit geweest, en het signaal van Radio 4 was minder sterk dan normaal. De NPO meldt op Twitter dat de zenders weer goed te ontvangen zijn.

08.00 - Verkeersoverlast in Nederland: meer dan 300 kilometer file

Het verkeer heeft donderdag in de ochtendspits op een flink aantal plaatsen in Nederland last van de harde wind en regen. Vanwege de wind werd de rechterrijstrook van de A29 (Rotterdam-Bergen op Zoom) afgesloten. Daar dreigt een portaal waar matrixborden aan hangen over de snelweg te waaien, aldus de ANWB. Die waarschuwt vooral het verkeer in het westen en het zuiden van het land voor zware windstoten.

Rond 08.15 uur stond er in totaal bijna 330 kilometer aan files op de Nederlandse wegen, aldus de woordvoerster van de ANWB. „In het zuiden staan de meeste files. Dat komt door een aantal ongevallen, onder meer op de A58/A59, en omdat in dat deel van het land de herfstvakantie nog niet is begonnen.”

07.55 - Windkracht 9

De windpalen van Hoek van Holland en Wilhelminadorp noteerden volgens Weeronline tijdelijk stormkracht 9, maar tot een officiële storm is het net niet gekomen, want dan moet het een heel uur met stormkracht 9 waaien. De zwaarste windstoot werd tot nu toe gemeten in Westdorpe. Daar haalde de wind uit naar 106 km/uur.

In met name de noordwestelijke helft van het land is ook veel regen gevallen. Wijk aan Zee noteerde sinds middernacht 43 en Den Helder 34 millimeter. Amateurstations van weerliefhebbers noteerden lokaal veel meer. Zo viel er in Heemskerk tot nu toe 66 millimeter. In Grou viel 43 en in Akkrum 42 millimeter. Ook vanuit Amsterdam komen meldingen van 35 tot 40 millimeter.

07.45 - Brandweer Utrecht druk met het afhandelen van stormschades

De brandweer is in de regio Utrecht druk met het afhandelen van stormschades. Zo zijn op de provinciale weg N409 tussen Houten en Nieuwegein tientallen takken afgebroken en op de weg terecht gekomen. De brandweer is in linie richting Houten gaan lopen om de weg vrij te maken.

Op de Prins Bernardlaan in Utrecht viel een grote boom vlak voor een auto. De bestuurder kon niet meer op tijd stoppen en botste er tegenaan. De inzittende is door de ambulancedienst nagekeken, maar raakte volgens de politie niet gewond. De brandweer is uren bezig geweest om de boom in stukken te zagen en de weg weer vrij te maken.

07.30 - Treinvertragingen door bomen op het spoor

Door de harde wind zijn donderdagochtend op meerdere plekken op en rond het spoor bomen en takken terechtgekomen. Tussen Breda en Gilze-Rijen, tussen Oss en Den Bosch, en tussen Den Dolder en Amersfoort is het treinverkeer gestremd door bomen op het spoor. De NS heeft stopbussen ingezet. NS verwacht dat de vertraging duurt tot ongeveer 09.00 uur.

Ook tussen Dordrecht en Roosendaal rijden er minder sprinters door de weersomstandigheden.

07.15 - Kans op windstoten tot 100 km/uur

In de eerste helft van de ochtend is er in de zuidelijke helft van Nederland met name bij buien kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Langs de kust worden zelfs windstoten tot 100 km/uur verwacht. Dat meldt het KNMI. In de noordelijke helft is er vooral bij buien kans op windstoten van 75 km/uur. In de tweede helft van de ochtend neemt de wind tijdelijk af.

Vanmiddag is er in het hele land opnieuw kans op zware windstoten.

07.00 - Slechte weer zorgt voor verkeershinder

Het slechte weer levert veel verkeershinder op in Nederland. Rond 07.00 zorgen verschillende ongelukken voor bijna 100 kilometer file. De meeste files komen voor in het midden en het westen van Nederland.

06.30 - Ravage en vier gewonden na windhoos in Barendrecht

In de woonwijk Ter Leede in het Zuid-Hollandse Barendrecht heeft een windhoos in de nacht van woensdag op donderdag forse schade veroorzaakt in drie tot vier straten. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio zijn vier mensen gewond geraakt. Een van hen is afgevoerd naar het ziekenhuis.

„Van meerdere huizen zijn dakpannen afgeblazen. De brandweer inventariseert op dit moment waar de schade het grootst is”, aldus de woordvoerder. Wat de omvang van de aangerichte ravage is, is volgens hem nog onduidelijk. De brandweer onderzoekt waar sprake is van een gevaarlijke situatie en waar moet worden ingegrepen.

De schade lijkt het grootst aan de Thurleede, melden lokale media. Op foto’s zijn vernielde tuinhuisjes, weggewaaide trampolines en bomen die op auto’s terecht zijn gekomen te zien. Op straat liggen afgewaaide dakpannen en andere voorwerpen die door de windhoos zijn verplaatst. „Ook ramen zijn beschadigd doorrondvliegende dakpannen”, meldt de voorlichter.

Meerdere woningen hebben kapotte ruiten opgelopen.

Meerdere woningen hebben kapotte ruiten opgelopen.

Tuinhuizen en trampolines zijn door de wijk gaan vliegen.

Tuinhuizen en trampolines zijn door de wijk gaan vliegen.

Inmiddels keert een aantal brandweereenheden terug naar de kazerne. De veiligheidsregio verwacht dat de gemeente de rest van de ochtend bezig zal zijn met het opruimen van de getroffen straten.