Nieuws/Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Zo raakte Juliette Zwaanswijk invalide

Door Anne-Flore Muller

Juliette Zwaanswijk (55) kennen we als de rebelse invalide die opkwam voor haar parkeerplek. Wat weinig mensen weten is hoe ze invalide is geraakt.

Op 19-jarige leeftijd verhuisde Juliette naar New York om ballerina te worden. Maar door op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn, veranderde deze droom in een nachtmerrie en kwam er een fikse streep door haar danscarrière.

Juliette vertelt dat ze als klein meisje al droomde over een carrière in een tutu. Om de beste kansen te hebben op een bloeiende danscarrière, verhuisde Juliette op 19-jarige leeftijd naar de VS. De tijd in Amerika beschrijft Juliette als 'geweldig'.

Toch kon Juliette niet alleen blijven dansen, want het bestaan in New York was duur. „Ik moest naast mijn studie gaan werken om mijn lening terug te kunnen betalen en ging naast dans ook nog economie studeren. Dat is uiteindelijk mijn redding geweest. Het lijkt wel alsof ik voorvoelde dat ik niet zou kunnen blijven dansen.”

Tien jaar woonde Juliette in New York, toen het noodlot toesloeg. „Ik stak de straat over en werd geschept door een auto. Hij bleek geen rijbewijs te hebben en reed in de auto van zijn oom.

Eenmaal in het ziekenhuis bleek mijn been aan gruzelementen te zijn, kreeg ik een hartstilstand én een interne bloeding. En omdat de slagaderen in mijn been dusdanig stuk waren, werd er besloten om mijn linkerbeen tot boven de knie te amputeren.

Lees hier hoe Juliette haar leven weer oppakte na de amputatie.