Nieuws/Binnenland
1394976218
Binnenland

Man (61) opgepakt om uitlatingen over aanslag Rutte

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

AMSTERDAM - Een politieteam in Amsterdam heeft vrijdagavond een man gearresteerd die in een heimelijk opgenomen gesprek vergaande uitlatingen deed over een aanslag op premier Mark Rutte.

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

Dat hebben bronnen bij politie en Openbaar Ministerie zondagmiddag bevestigd. De verdachte is verhoord en volgens de politie inmiddels weer heengezonden.

De Amsterdamse politie bevestigt de aanhouding maar zegt verder geen details te kunnen prijsgeven.

Bandopname

Het zou gaan om de 61-jarige Gerrit M., die in zijn woning in Amsterdam werd gearresteerd. De recherche kwam de verdachte op het spoor dankzij een bandopname van een gesprek tussen een onbekende en M., waarin laatstgenoemde expliciet uitspreekt hoe en waarom hij Mark Rutte wil laten vermoorden.

Zo zegt M. onder meer op de tape over Rutte: „Ik wil deze man vermoorden. Iemand moet een vuurwapen in zijn mond stoppen en dan schieten. Ze moeten hem vermoorden, hij moet gaan. Hij staat bovenaan de lijst om te worden vermoord.”

Beveiliging

De recherche onderzocht onder meer de authenticiteit van de opname en de achtergronden van Gerrit M., die in verleden vaker met de politie in aanraking kwam en onder meer eigenaar was van een groothandel. De politie kwam na onderzoek tot de conclusie dat de uitlatingen van M. tijdens het afgeluisterde gesprek niet als voorbereidingshandelingen voor een aanslag gelden.

Het is niet voor het eerst dat de politie in actie komt na dreigementen aan het adres van premier Rutte. In september vorig jaar onthulde De Telegraaf dat de beveiliging van de minister-president fors was opgeschroefd na aanwijzingen dat ’spotters’ van de mocromaffia in zijn omgeving waren gesignaleerd.

De premier, die zich het liefst per fiets door Den Haag begeeft, wordt sindsdien beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) van de nationale politie.