Nieuws/Binnenland
1395391473
Binnenland

Haagse huisjesmelker Harry O. opgepakt

De politie opende gisteren de klopjacht op de Haagse huisjesmelker.

De politie opende gisteren de klopjacht op de Haagse huisjesmelker.

Den Haag - Een tip uit Suriname heeft de al jaren voor de politie op de vlucht zijnde Haagse huisjesmelker Harry O. de das om gedaan. De politie laat weten dat een dag na de uitzending van Opsporing Verzocht, waarin bekend werd gemaakt dat Harry O. op de internationale opsporingslijsten was geplaatst, hij in Suriname werd herkend. Hierop is de tip via de politie in Nederland gedeeld met collega’s daar waar hij vrijwel direct in de kraag werd gevat.

De politie opende gisteren de klopjacht op de Haagse huisjesmelker.

De politie opende gisteren de klopjacht op de Haagse huisjesmelker.

Het zogeheten team FASTNL van de Landelijke Eenheid was de afgelopen jaren belast met het opsporen van de Haagse pandjesbaas. Harry O. moest nog acht jaar gevangenisstraf uitzetten vanwege zijn praktijken in Den Haag waarbij honderden mensen voor miljoenen euro’s werden opgelicht.

Na de laatste uitspraak van het Haagse hof verdween de 65-Hindoestaanse Surinamer echter van de radar. Ondanks vele pogingen van de politiediensten om hem op the conventionele wijze op te sporen, lukte dat niet. „Het gaat hier om een vorm van criminaliteit waarbij heel veel mensen gedupeerd zijn. Bovendien moet iemand gewoon zijn straf uitzetten en kan het niet zo zijn dat je het op deze manier ontloopt. Hij was overigens nog steeds actief. Vandaar dat we eigenlijk voor deze vrij serieuze vorm van opsporing hebben gekozen waarbij we wel een behoorlijke inbreuk maken op iemand zijn privacy”, legt de woordvoerder uit. „In dit geval bleek het vrij snel succesvol te zijn. We hebben in totaal dertig tips binnengekregen waaronder de belangrijke uit Suriname. De uitleveringsprocedure wordt zo snel mogelijk in gang gezet en daarna wordt hij naar Nederland gebracht om zijn straf uit te zitten.”

Miljoenen buitgemaakt

Sinds de jaren 80 opereerde Harry O. vanuit Den Haag en verdiende miljoenen euro’s als pandjesbaas waarbij vele mensen werden gedupeerd. Hij zette hier onder andere katvangers voor in zodat de huizen niet allemaal op zijn naam stonden. In 1995 werd hij voor het eerst opgepakt. Hierna volgde meerdere arrestaties en veroordelingen waarvan hij in totaal nog acht jaar moest uitzitten.

Justitie eiste overigens ook nog 11 miljoen euro van O. in een pluk-ze-zaak.