Nieuws/Buitenland
139568
Buitenland

Moeder Maddie: ’we zullen nooit opgeven’

Kate en Gerry McCann met een foto van hun verdwenen dochter, Madeleine.

Kate en Gerry McCann met een foto van hun verdwenen dochter, Madeleine.

LONDEN - De ouders van de vermiste peuter Madeleine McCann, heeft laten weten de zoektocht naar haar dochtertje nooit te zullen opgeven. Dat schrijven Kate en Gerry McCann in een brief die ze dinsdag op Facebook plaatste. „We zoeken door en geven nooit op.”

Kate en Gerry McCann met een foto van hun verdwenen dochter, Madeleine.

Kate en Gerry McCann met een foto van hun verdwenen dochter, Madeleine.

Het is binnenkort tien jaar geleden dat Madeleine McCann verdween uit het vakantiehuisje van haar ouders, Gerry en Kate McCann, in het Portugese Praia da Luz. Ze zou volgende maand veertien jaar zijn geworden.

Vreselijk besef

„Tien jaar. Het is niet makkelijk om dit te zeggen, te schrijven of te accepteren. Toen Maddie verdween kon ik niet eens denken in termen van jaren”, schrijft Kate die Maddie’s verdwijning vergelijkt met eerdere ontvoeringen. „Shawn Hornbeck werd ontvoerd en bleef vier jaar verborgen, Natascha Kampusch meer dan acht jaar. Ik kon het niet bevatten. Maar nu zijn we hier. Madeleine, onze Madeleine, is al meer dan tien jaar weg. De dagen lijken op alle andere. Toch voelt 3 mei dit jaar anders. Het is een vreselijk besef dat Madeleine al tien jaar weg is.”

Pijnlijk

Kate vreest dat de komende weken ’pijnlijk en stressvol’ worden. „Oude verhalen worden door de media opgediept. Wij hopen dat verslaggevers die weer schrijven over Madeleine hun geweten laten spreken. We hopen dat ze in het achterhoofd houden dat leugens onze kinderen en natuurlijk Madeleine beschadigen.”

De politie zoekt nog steeds naar Madeleine, benadrukt Kate in de brief. De familie geeft de zoektocht niet op. „Wij houden altijd hoop.”

Baanbrekend

Het onderzoek naar de vermissing van Madeleine leidde onder meer tot 1338 verklaringen en het verzamelen van 1027 bewijsstukken maar bracht geen uitkomst over de toedracht van de verdwijning. Een Australisch televisieprogramma beweerde onlangs baanbrekende kennis te hebben over ’Maddie’.

Deze doorbraak lijkt echter uit te blijven. In de uitzending van zondag liet de controversiële politiechef Goncalo Amaral blijken dat hij de McCanns nog steeds verdenkt, aldus The Sun. Hij denkt dat ze hebben gelogen en vermoedt dat het echtpaar de ontvoering in scène heeft gezet.

Begraven

Het lichaam van Madeleine zou zijn begraven in een meer in Praia da Luz. Het Britse MI5 zou mee hebben geholpen met het begraven van ’Maddie’ of zijn best hebben gedaan de McCanns te helpen nadat ze hun dochter hadden begraven. Vader Gerry McCann heeft eerder gezegd over Amaral: „Hoe minder we er over zeggen, hoe beter.”