Nieuws/Binnenland
139659
Binnenland

Johan uit Lent eerste Nederlander met breingestuurde kunstarm

Nijmegen - Voor de ogen van Johan Baggerman uit het Gelderse Lent speelt zich het wonder van de robottechniek af. „Echt waar, ’t is ongelooflijk!”

Iets dat hij nooit meer voor mogelijk had gehouden, gebeurt weer: hij kan de hand van zijn nu kunstmatige, ’brein-gestuurde’ en aan het skelet bevestigde linkerarm openen en sluiten, zijn elleboog strekken en buigen én zijn pols draaien – linksom en rechtsom. Baggerman is de allereerste Nederlander die een robotarm draagt en die intuïtief aanstuurt met zijn gedachten. „Als ik ernaar kijk…” De tranen staan hem soms in de ogen.

Baggerman was truckchauffeur tot aan het moment dat op woensdagmiddag 28 april 2010 zijn vrachtwagencombinatie links overhelde en kantelde. Hij zat knel in zijn cabine, het dak priemde in zijn arm.

De kunstarm is bevestigd aan wat van zijn noodzakelijk geamputeerde arm overbleef. De prothese is opgebouwd uit robotische onderdelen, vervaardigd in Engeland (de robothand), de Verenigde Staten (elleboog en software) en Nijmegen, in het Radboudumc, waar de zenuwaansluitingen op de spieren werden ontwikkeld. Een bijzonder staaltje van toegepaste medische robotica.

„Ik denk nu aan ’hand openen!’ of sluiten, en húp: daar gaat-ie”, vertelt Baggerman. „Maar vermoeiend is het wel, al dat oefenen. Na tien minuten ben ik doodop.” De robotarm voelt nog vreemd aan, ervaart hij. „Bijna net zo vreemd als toen ik klem zat en mijn echte hand nog meende te voelen. Dat bleken al ’fantoompijnen’, die ik nu nog wel eens heb.”

Revalidatiearts Henk van de Meent van het Nijmeegse universiteitsziekenhuis, die samen met chirurg Jan Paul Frölke drie jaar geleden met het ontwikkelen van deze geavanceerde prothese begon, is ingenomen met het resultaat. Al is de arm wel weer even in reparatie.

Beide artsen zijn blij dat zij dit hebben kunnen doen voor de onfortuinlijke beroepschauffeur. „Maar nu begint het pas”, zegt Van de Meent. „Meneer Baggerman zal zich zijn robotarm eigen moeten maken. Zie het als een muziekinstrument dat je moet leren ontdekken. Gaandeweg krijg je er geluid uit en op een dag speel je een melodietje.”

Of niet, zegt de arts. „Of het een succes wordt, weten we niet. Baggerman is een doorzetter. Maar we moeten ook de zorgverzekeraar overtuigen dat onze patiënt deze arm nodig heeft. Kosten? Een ton, de behandelingen nog niet meegerekend.”