Nieuws/Binnenland

Bevallen in Emmen onmogelijk

Door René Steenhorst

Archieffoto van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Archieffoto van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

ANP

EMMEN - Zwangeren in Emmen en omgeving kunnen hun baby’s voorlopig niet in het Scheper Ziekenhuis ter wereld brengen. Door een tekort aan kinderartsen gaan zowel de kraam- als de kinderafdeling vanaf komende maandag dicht. De sluiting geldt voor onbepaalde tijd.

Archieffoto van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Archieffoto van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

ANP

Vrouwen uit de regio moeten nu voor hun bevalling uitwijken naar ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal. Woensdagochtend wordt het personeel van ’het Scheper’ officieel in kennis gesteld van de maatregel, die naar verluid tijdelijk zou zijn.

Het ziekenhuis zegt hiertoe genoodzaakt te zijn, nu drie van de aanvankelijk vijf kinderartsen zich dezer dagen ziek meldden. Zij lijken bezweken onder de hoge werkdruk, die is ontstaan na pensionering van twee kinderartsen. Voor hen is nog altijd geen vervanging geregeld. Het bestuur van het Scheper Ziekenhuis zegt daarmee geen veilige zorg te kunnen garanderen.

Woest

Verpleegkundig personeel van de afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde is echter, naar eigen zeggen „woest” op de Raad van Bestuur van het Scheper Ziekenhuis. „Vooral omdat niet wordt geluisterd naar suggesties voor oplossingen, die vanaf de werkvloer door gynaecologen, verpleegkundigen en verloskundigen zijn aangedragen”, zeggen personeelsleden.

Bovendien leeft de gedachte onder werknemers van beide afdelingen dat de tijdelijke sluiting het begin kan zijn van een ontmanteling van dit fusieziekenhuis, dat al jaren met verlies draait. „Dat wil zeggen: onze afdelingen draaien goed, met winst”, zegt een personeelslid. „Wij doen hier zo’n duizend bevallingen per jaar. We doen wat we kunnen en lopen op onze tenen. Maar het hele ziekenhuis lijdt onder het jarenlange mismanagement, waardoor ten minste 18 miljoen euro verlies is ontstaan.”

Lees meer over

Medisch journalist