Nieuws/Binnenland

Basisscholen potten miljoenen op

ANP XTRA

DEN HAAG - Basisscholen potten veel te veel geld op. Terwijl leerkrachten in het basisonderwijs volgende week dinsdag gaan staken voor een hoger salaris en verlaging van de werkdruk, hebben de scholen honderden miljoenen euro’s meer in kas dan nodig.

ANP XTRA

Dat stelt de Algemene Onderwijsbond tegenover De Telegraaf. „Geld dat bestemd is voor onderwijs moet ook echt uitgegeven worden aan onderwijs”, aldus een woordvoerder.

Basisscholen houden structureel geld over. Ze boekten het afgelopen jaar een overschot van 101 miljoen euro, staat in een recent rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Sinds 2012 groeiden de financiële reserves van scholen met 682 miljoen, terwijl in datzelfde jaar de inspectie wees op het onnodig oppotten van onderwijsgeld.

Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) wil dat de minister hardere afspraken maakt met scholen en bonden over waar het geld naartoe moet. „Als doelen niet worden gehaald, moet het geld terug”, aldus Rog.

Minister Slob (Onderwijs) is huiverig om het bekostigingssysteem drastisch op de schop te nemen. „We moeten niet terug naar de tijd van de bonnetjes.” Met het oog op de staking van volgende week roept hij leraren en scholen op om nu eerst met concrete plannen te komen. „Zonder plannen komt er geen geld vrij.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de onderwijsbegroting.