Nieuws/Buitenland
1397047517
Buitenland

Italië laat 180 migranten toe van schip Ocean Viking

MADRID - Italië heeft het schip Ocean Viking toestemming gegeven 180 migranten die het in de Middellandse Zee heeft opgepikt in Sicilië van boord te laten gaan, zei reder SOS Mediterranee zondag.

„We hebben instructies gekregen van de Italiaanse maritieme autoriteiten om de migranten in Porto Empedocle van boord te laten gaan”, vertelde een woordvoerder. De Ocean Viking vaart nu naar de haven waar hij naar verwachting maandag aankomt.

Italië zei dat de migranten een coronatest moeten ondergaan voordat ze naar een quarantainevaartuig op Sicilië worden overgebracht.

De Ocean Viking wachtte al ruim een week op toestemming van Italië of Malta om de migranten in een veilige haven van boord te laten gaan. Het schip riep vrijdag de noodtoestand uit vanwege oplopende spanningen aan boord. De migranten, onder meer Pakistanen, Noord-Afrikanen, Eritreeërs, Nigerianen, , werden door de Ocean Viking opgepikt op 25 en 30 juni.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie probeerden vorig jaar meer dan 100.000 migranten de Middellandse Zee over te steken. Meer dan 1200 kwamen bij die poging om het leven.