Nieuws/Binnenland
139727938
Binnenland

’Groningse studentenvereniging verzwijgt ontgroeningsincident’

Het pand waar de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus is gehuisvest.

Het pand waar de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus is gehuisvest.

Groningen - De Groningse studentenvereniging Albertus Magnus heeft een ontgroeningsincident niet gemeld bij de universiteit, terwijl het de afspraak is dat wel te doen. Vier studenten zouden zijn flauwgevallen en tientallen anderen werden onwel tijdens hun ontgroening.

Het pand waar de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus is gehuisvest.

Het pand waar de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus is gehuisvest.

Daarover bericht de Volkskrant. Het voorval deed zich voor tijdens de meest recente ontgroeningsperiode van de vereniging eind augustus. In eerste instantie werd het incident ontkend door de vice-praeses van Albertus, Ruben van Rossem.

Festival

„De combinatie van warmte en veel mensen in een oud verenigingspand zorgt er helaas voor dat soms mensen flauwvallen. Vergelijkbaar met een concert of festival”, luidde zijn verweer.

Pas in tweede instantie erkende het bestuurslid dat vier studenten flauwvielen toen zij opstonden nadat zij „maximaal twintig minuten voorovergebogen zittend” op elkaar hadden zitten wachten. „Bij het omhoog komen zijn er vier mensen flauwgevallen. Wij zijn met hen naar ons medisch team gegaan voor een controle. Deze vier personen maakten het na een nacht slapen weer goed.” Ook meldden 25 anderen dat ze zich niet lekker voelden, maar zij bleken gezond. De vier personen maakten het na een nacht slapen weer goed en hebben verder deelgenomen aan het programma.”

Een woordvoerster van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bevestigt berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de woordvoerster van de RUG kwam dat omdat het bestuur van de vereniging niet op de hoogte was van het incident, totdat de krant „vorige week dinsdag contact opnam. Toen kwam het bestuur erachter wat er was gebeurd en is er gelijk actie ondernomen.”

Volgens de RUG is het voorval inmiddels gemeld bij de Advies Commissie Introductietijden (ACI), een orgaan van de RUG en de Hanzehogeschool Groningen waar incidenten tijdens de introductietijd gemeld moeten worden.

’Verbetering nodig’

Het voorval is volgens de universiteit afgelopen zaterdag alsnog gemeld bij de ACI. De RUG vindt dat de gang van zaken in de toekomst anders moet. „Dat het bestuur van de vereniging niet van het incident af wist, is wel een punt van verbetering. Het was blijkbaar intern niet duidelijk dat dit bij het bestuur gemeld had moeten worden.” De ACI is een onderzoek begonnen naar de melding.

„Deze situatie is niet tijdig gemeld bij de ACI en dat betreuren wij”, aldus Albertus Magnus in het onlinebericht. „Door interne miscommunicatie heeft dit niet plaatsgevonden.” De vereniging zegt dat de „protocollen inzake de interne communicatie” zijn aangescherpt. Daarnaast zal de betreffende activiteit „in de toekomst anders georganiseerd worden.”

Het is niet de eerste keer dat de studentenvereniging het nieuws haalt vanwege incidenten tijdens de ontgroeningsperiode. In 2010 werd een student veroordeeld tot een werkstraf voor het in brand steken van een medestudent tijdens een stunt. In 2005 moest een student zo veel water drinken dat hij een epileptische aanval kreeg en het bewustzijn verloor.

Maakt u zich als ouder zorgen om uw kind bij een studentenvereniging en wilt u uw verhaal doen? Mail dan naar nieuwsdienst@telegraaf.nl en vergeet niet uw telefoonnummer te vermelden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop