Nieuws/Binnenland
1397506
Binnenland

Miljarden voor groene energie

Den Haag - De overheid deelt volgend jaar opnieuw 12 miljard euro aan subsidies uit voor het stimuleren van groene energie. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt.

Het bedrag is net zo hoog als dit jaar. De zogeheten SDE+regeling bestaat uit twee rondes met elk een bedrag van zes miljard euro. Het geld is bedoeld voor onder meer windmolens op land, zonneparken, biomassa-installaties en waterkrachtcentrales.

Windmolenparken op zee worden uit een ander potje betaald. Overigens verwacht het ministerie dat binnenkort de eerste parken kunnen worden gebouwd zonder staatssteun.

Energierekening

De SDE+regeling wordt gefinancierd door een klimaattaks op de energierekening. De Tweede Kamer is deze week akkoord gegaan met een verhoging van de belasting voor komend jaar.

Volgens minister Wiebes (Klimaat) gaat de energierekening volgend jaar met 45 euro omhoog. De SDE+ is een afspraak uit het Energieakkoord. Het nieuwe kabinet heeft besloten om te werken aan een nieuw Energie en Klimaatakkoord. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de belastingbetaler.