Nieuws/Binnenland

Waar gaat 800 miljoen per jaar Rijksgeld naar toe?

NPO moet per programma ’afrekenen’

Door Inge Lengton

’Heel Holland Bakt’ van belastinggeld.

’Heel Holland Bakt’ van belastinggeld.

ANP Kippa

Den Haag - De publieke omroep moet alsnog onthullen hoeveel belastinggeld er vloeit naar afzonderlijke televisieprogramma’s. Eerder was daar geen politieke meerderheid voor te vinden, maar sinds de verkiezingen van afgelopen maart waait er een andere wind.

’Heel Holland Bakt’ van belastinggeld.

’Heel Holland Bakt’ van belastinggeld.

ANP Kippa

De NPO krijgt jaarlijks meer dan 800 miljoen euro aan Rijksgeld. Niet helder is waar dat bedrag precies aan wordt uitgegeven. De publieke omroep hoeft slechts per genre - zoals sport, amusement of nieuws - inzichtelijk te maken hoeveel het heeft gekost.

VVD en GroenLinks hebben daar genoeg van, zeker nu de publieke omroep beweert na tegenvallende reclame-inkomsten niet opnieuw te kunnen bezuinigen. „De NPO kijkt vaak naar de politiek wanneer zij tegen een probleem aanloopt. Dan lijkt het mij niet vreemd om hen te vragen naar inzicht in de financiële keuzes die zij maken”, vindt VVD’er Heerema.

Voor GL-Kamerlid Westerveld is het „een principekwestie”. „Ik heb nu geen idee of er wel of niet bezuinigd kan worden. Meer transparantie is nodig.” De twee partijen lanceren daarom tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting deze week in de Tweede Kamer opnieuw het plan om de NPO voortaan per programma te laten onthullen hoeveel belastinggeld erin is gestopt. PVV, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie, samen goed voor een nipte Kamermeerderheid, steunen dat.

Minister Slob (Media) onthulde recent dat de NPO opnieuw de broekriem zal moeten aanhalen omdat de inkomsten uit STER-reclamespotjes stevig teruglopen. Zoals het er nu naar uitziet, gaapt er in 2019 een gat van 60 miljoen euro.

De CU-bewindsman wil dat de publieke omroep met eigen oplossingen komt.

Lees meer over