Nieuws/Buitenland
1397898
Buitenland

Oud-president Georgië verstopt zich voor autoriteiten

KIEV - De Oekraïense autoriteiten zijn nog op zoek naar de Georgische oud-president Michail Saakasjvili, die dinsdag ontsnapte uit een politiebusje. Tientallen agenten vielen een dag later een kamp met betogers binnen buiten het parlement, maar troffen de gezochte politicus kennelijk niet aan. Saakasjvili zei later dat ze de foute tent hadden doorzocht.

De stateloze Saakasjvili heeft zich ontpopt als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko van Oekraïne. De autoriteiten hebben de voormalige Georgiër gesommeerd zich te melden, maar Saakasjvili liet weten dat niet van plan te zijn. „Ik ben bereid een onderzoeker van het Openbaar Ministerie te woord te staan in het tentenkamp´´, stelde hij in een videoboodschap.

Het kwam woensdag bij het kamp tot schermutselingen tussen betogers en agenten. „De activisten pleegden verzet en provoceerden agenten”, aldus de politie van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Vier agenten en een onbekend aantal demonstranten raakten gewond. Een getuige stelde dat honderden manschappen zijn ingezet om het parlement te bewaken.