Nieuws/Binnenland
139830
Binnenland

Rechter maakt gin-importeur Max (17) in een klap volwassen

Max Keerssemeeckers uit Dalfsen mag nu wel gin importeren

Max Keerssemeeckers uit Dalfsen mag nu wel gin importeren

DALFSEN - Te jong om een biertje te bestellen, maar oud genoeg voor een eigen onderneming in sterke drank. De 17-jarige Max Keerssemeeckers uit Dalfsen is dankzij een zogeheten handlichting van de rechter de jongste ’volwassen’ importeur van flessen Schotse gin in Nederland. Maar zelf een borreltje drinken zit er niet in.

Max Keerssemeeckers uit Dalfsen mag nu wel gin importeren

Max Keerssemeeckers uit Dalfsen mag nu wel gin importeren

Dat volwassenheid niet altijd een kwestie van leeftijd is, was al wel bekend. Maar voor de 17-jarige Max staat het nu ook zwart op wit. De jonge ondernemer kon niet wachten tot zijn achttiende verjaardag – de leeftijd waarop hij wilsbekwaam is om contracten te tekenen en rekeningen te openen - en vroeg daarom de rechter hem nu al ’volwassen’ te verklaren. „Ik wilde altijd al heel graag een eigen bedrijf starten, maar wist nooit zo goed waarmee. Een poosje geleden kreeg de vader van mijn beste vriend Bart Lubbers (20) de kans kreeg om de exclusieve rechten te verwerven voor de import van onder meer het merk Pickering’s gin van de Summerhall Distillery in Edinburgh. Toen zijn we met z’n drieën de uitdaging aangegaan en begonnen we ons bedrijf ’de Dranken Dichters’.”

Maar er was een groot probleem. Er kon namelijk geen zakelijke rekening worden geopend, omdat Max als een van de vennoten binnen het bedrijf te jong was. Ook het tekenen van buitenlandse contracten was lastig. „Officieel zouden mijn ouders zo’n deal kunnen tegenhouden. Voor potentiële klanten vormt dat toch een risico waardoor ze mogelijk afhaken.”

Niet stemmen

En dus stapte Max naar de kantonrechter om een zogeheten ’handlichting’ aan te vragen. Jongeren van 16 of 17 jaar kunnen daarmee dezelfde bevoegdheden verkrijgen als een achttienplusser. „Maar het is niet zo dat ik nu kan stemmen of autorijden. Het gaat specifiek om de handelingsbekwaamheid voor het bedrijf. Dus ik mag contracten ondertekenen en een rekening openen.” Slecht een handvol keren per jaar wordt een dergelijke handlichting vergeven. Bijvoorbeeld als de ouders van een jongere overleden zijn en hij zelf een woning wil huren. „De rechter vond mijn geval ook wel bijzonder. Na de hoorzitting ging hij nog verder onderzoeken wat de wet hierover precies zegt.”

Want minderjarigen en drank, dat is toch een lastige combinatie? „Ik heb laten zien dat ik verantwoordelijk ben en bracht mijn vader mee naar de hoorzitting om dat te onderstrepen. Het is ook niet zo dat ik ieder weekend een stuk in mijn kraag drink. Tuurlijk, toen we vorig jaar in Schotland waren om meer te leren over gin heb ik ook wel sterke drank gedronken, maar dat gaat met rietjes en druppeltjes.” En dus is afgesproken dat Max de gin wel mag importeren en verkopen, met alle handelingen die daar bij horen. Maar uiteraard mag hij de sterke drank nog altijd niet zelf drinken. „Sterker nog”, zegt Max. „Ik schenk de gin over het algemeen niet eens in tijdens een demonstratie aan klanten of een proeverij. Dat doet mijn compagnon Bart meestal en ik vertel dan het bijbehorende verhaal.”

Uiteindelijk werden alle voorwaarden op papier gezet en kreeg Max zijn zeer gewilde ’volwassenheid’. Een feestje, zoals je zou verwachten bij zo’n mijlpaal, kreeg hij niet. „Maar misschien vieren we het nog wel. Met een druppeltje gin.”