Nieuws

FAMILIEZAKEN Brilshop Opmeer vormt een hecht team

Door schoonfamilie vak ingerold

Door Judith Munster

Corry Barendse met schoonzoon Mark en dochter Nicole.

Corry Barendse met schoonzoon Mark en dochter Nicole.

MARTIN MOOIJ

Spanbroek - Toen ze verliefd werd kwam Corry Barendse in een familie van opticiens terecht. In 1992 opende ze met haar man een eigen Brilshop in Spanbroek. Ook beide dochters en schoonzonen behoren inmiddels tot het gilde van opticiens.

Corry Barendse met schoonzoon Mark en dochter Nicole.

Corry Barendse met schoonzoon Mark en dochter Nicole.

MARTIN MOOIJ

In 1922 vestigde ‘opa Prins’ zich als opticien in Amsterdam. Hij verleende oogzorg en voorzag zijn klanten van zelfgemaakte ‘ziekenfondsbrilletjes’. Prins Brillen groeide uit tot een familieketen van zestien optiekwinkels in de hoofdstad.

Halverwege de jaren zeventig werd Corry verliefd op kleinzoon Roy Barendse. De liefde voor oogzorg volgde. Haar schoonvader leidde haar op. „Twaalf jaar had ik met mijn man vier brillenwinkels in Amsterdam”, vertelt ze. „Maar toen we kinderen kregen, wilde ik terug naar het platteland.”

In het Noord-Hollandse Spanbroek vond het stel een kavel met winkelbestemming, eigendom van de naastgelegen juwelier. „Hij vond een opticien een mooie aanvulling op het winkelbestand.” Op het landje waar tijdens de bezichtiging nog rode kool groeide, verscheen een kleine winkelstraat. „Het was precies zoals we hadden gehoopt. Vriendelijke mensen, gemoedelijke sfeer.”

Het overlijden van haar man, in 2001, kwam als donderslag bij heldere hemel. „Nicole was zestien en besloot me een jaar te helpen. Ik zag meteen dat ze de handen van haar vader had.”

Inmiddels is Nicole al vijftien jaar gediplomeerd opticien en contactlenzenspecialist. Ook haar partner Mark is opticien. „Hij was huisschilder en hielp tijdens vorstverlet een keer mee. Hij vond het geweldig. En wij ook.”

Dochter Patricia helpt elke donderdagavond mee. Na omzwervingen in het buitenland is ook zij opticien geworden en getrouwd met een optometrist.