Nieuws/Binnenland
1399075181
Binnenland

Megadrugsbaas gearresteerd in Nederland

AMSTERDAM - Een van de meest gezochte drugsbazen ter wereld is vrijdag op Schiphol gearresteerd. Tse Chi Lop, wiens narcotica-imperium een jaaromzet van 22 miljard dollar zou draaien, was al jaren op de vlucht.

Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid heeft na vragen van De Telegraaf de spectaculaire arrestatie zaterdag bevestigd. De 57-jarige drugsbaron Tse Chi Lop, door verschillende politiekorpsen de ’most wanted’ man van Azië genoemd, werd in ons land opgepakt na een nauwe samenwerking met de Australische politie. Tse Chi Lop komt uit Canada en heeft Chinese wortels, en smokkelde vooral heroïne en synthetische drugs.

Hij is naar verluidt het hoofd van het zogeheten Sam Gor-syndicaat, dat ook wel bekend staat als ’Het Bedrijf’. Zijn imperium strekt zich uit over heel Azië en zou een duizelingwekkende jaarwaarde van zo’n 22 miljard dollar hebben, ruim 18 miljard euro.

Het syndicaat dat de Canadees leidde zou zaken hebben gedaan met verschillende outlaw motorbendes zoals de Hells Angels en de Comancheros.

De Australische federale politie heeft bevestigd dat ze met de procureur-generaal zullen samenwerken om de vijftiger uitgeleverd te krijgen zodat hij daar terecht kan staan.