Nieuws/Buitenland

VS wil al sinds 1995 ambassade in Jeruzalem

AFP

WASHINGTON - Het Amerikaanse plan Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël is niet van de huidige president Trump. Amerikaanse steun voor Israëls beleid vormt al heel lang de ruggengraat van de Joodse staat die bijvoorbeeld door Washington in de VN-Veiligheidsraad wordt beschermd.

AFP

Vooral leden van de Joodse gemeenschap en van rechtse christelijke stromingen in de VS ijveren er al decennia voor dat Israël altijd op de VS kan rekenen. Dus ook wanneer Israël het internationaal recht schendt, bijvoorbeeld door de bezetting of kolonisatie van Palestijns grondgebied.

Het Amerikaanse Congres besloot al in 1995, vijftien jaar nadat Israël Oost-Jeruzalem in strijd met het internationaal recht had geannexeerd, dat Jeruzalem moet worden erkend als hoofdstad van Israël. En daar moet dan een Amerikaanse vertegenwoordiging komen.

Neutraal

De uitvoering van dit plan is echter telkens door Amerikaanse presidenten een half jaar opgeschoven. De meeste betrokken partijen gingen ervan uit dat op den duur de Israëli’s en de Palestijnen de stad in hun vredesakkoord zouden verdelen. Voor Washington leek het verstandig neutraal te lijken tijdens het vredesproces. Maar dat heeft niets opgeleverd.

De laatste opschorting van het plan is maandag zes maanden oud. Trump zou woensdag duidelijk maken dat hij het niet nog een keer uitstelt en overgaat tot erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad en tot de verhuizing van de ambassade. Het betekent volgens waarnemers om praktische redenen en uit veiligheidsoverwegingen niet dat er snel een ambassade in Jeruzalem komt. Dat kan nog jaren gaan duren.

Nederland had overigens tot 1980 een ambassade in Jeruzalem.

Lees meer over