1399180
Binnenland

Opmerkelijke noodoproep: kinderartsen naar Emmen

EMMEN - De raad van bestuur van het Scheper Ziekenhuis in Emmen heeft kinderartsen uit heel Nederland gevraagd in dit Drentse hospitaal vooralsnog tijdelijk aan de slag te gaan. Dat zou voor enkele maanden zijn.

De opmerkelijke noodoproep volgt nu de kinder- en kraamafdeling van ’het Scheper’ met onmiddellijk ingang gesloten zijn. Geen van de eigen kinderartsen is nog inzetbaar: twee van hen zijn onlangs met pensioen gegaan, drie anderen hebben zich ziek gemeld wegens een te hoge werkdruk.

Emotionele vergadering

Bestuursvoorzitter Carla van de Wiel van het in organisatorische en aanzienlijke financiële problemen verkerende ziekenhuis van de Treant-zorggroep maakte woensdag bekend dat zij geïnteresseerde kinderartsen, eventueel ook uit België, oproept zich te melden voor het ledigen van de nood. Zij deed dat tijdens een emotionele vergadering met het personeel van de nu gesloten afdelingen.

Door de ontstane situatie kunnen zwangeren in Emmen en omgeving voorlopig niet bevallen in het Scheper Ziekenhuis. Zij moeten nu uitwijken naar het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen en Refaja ziekenhuis in Stadskanaal. Jaarlijks vinden er in het Emmer ziekenhuis zo’n duizend geboorten plaats.

’Veel te laat’

Volgens het personeel is de raad van bestuur ,,veel te laat” met deze oproep. Een verpleegkundige vertelt ons: ,,Wij kregen te horen dat zij pas afgelopen maand zich hebben gebogen over de noodsituatie op onze afdelingen. Deze problemen spelen eigenlijk al jaren. Bovendien is er landelijk een groot tekort aan kinderartsen. Er zijn er in de afgelopen jaren veel te weinig kinderartsen opgeleid. Tegen die achtergrond van schaarste had de raad van bestuur al veel eerder tot actie moeten overgaan.”

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, zo meldt de NOS, blijkt dat er zeker 225 artsen nodig zijn in noord- en oost-Nederland. Dat, terwijl er in de komende vier jaar slechts 110 artsen van de opleidingen afkomen.

De situatie in Emmen is ook het gevolg van slechte onderlinge verhoudingen met collega-kinderartsen van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal, die ook tot de Treant-zorggroep behoren. Er is veel animositeit tussen de maatschappen, en halsstarrigheid. Artsen uit Stadskanaal zouden vooral niet in Emmen willen werken.