Nieuws/Binnenland
1399601484
Binnenland

Taakstraf van 120 uur voor veroorzaken dodelijk ongeluk Pinkpop

Danny S. met zijn advocaten Phil Boonen (zittend) en Raimon Maessen.

Danny S. met zijn advocaten Phil Boonen (zittend) en Raimon Maessen.

MAASTRICHT - Een tragisch ongeval met alleen maar verliezers. Zo omschrijft de rechtbank in Maastricht de Pinkpop-aanrijding. Twee jaar na het drama deed de rechter uitspraak: chauffeur Danny S. hoeft niet de cel in, maar krijgt een taakstraf.

Danny S. met zijn advocaten Phil Boonen (zittend) en Raimon Maessen.

Danny S. met zijn advocaten Phil Boonen (zittend) en Raimon Maessen.

Het leven van de slachtoffers en nabestaanden is voorgoed veranderd. De slachtoffers hebben nog dagelijks last van hun letsel en zullen mogelijk nooit meer geheel herstellen”, stelt de rechtbank. Maar ook S. heeft nooit het ongeluk willen veroorzaken en draagt die last met zich mee, constateert de rechter.

Twee jaar terug zit een groepje festivalgangers na te kaarten na de laatste Pinkpopdag. Bruno Mars heeft opgetreden als slotact. Op de Mensheggerweg, op weg naar camping B, verzamelt zich een gemeleerd groepje, waarbij mensen aansluiten en weer vertrekken.

S. rijdt vanuit Heerlen eerst aan de andere kant van de weg, langs het groepje. De weg is weer open, een automobilist waarschuwt de festivalgangers dat ze gevaar lopen. Maar ze blijven zitten. Dan keert S. terug en raakt hen in een flauwe bocht. Een man overlijdt, drie anderen raken zwaargewond. De 37-jarige Heerlenaar hoort geschreeuw en voelt dat hij iets raakt. Toch rijdt hij door en meldt zich pas later op de ochtend – als de media al vol staan van het drama – bij de politie in Amsterdam.

Overtreding, geen misdrijf

Wat het OM betreft had S. anderhalf jaar de cel in gemoeten, omdat hij de zittende feestgangers op het asfalt had moeten zien. Maar de rechter besloot woensdag anders. S. maakte weliswaar een fout en zorgde zo voor gevaar. Ook had hij zijn snelheid moeten matigen, omdat de omstandigheden daarom vroegen. Maar alles bij elkaar is dat een overtreding, geen misdrijf. Ook rekent de rechter S. aan dat hij doorreed na het fatale drama, maar de cel hoeft hij niet in. Een taakstraf van 120 uur vindt de rechter passend.

Het Openbaar Ministerie bepaalt nog of het in hoger beroep gaat. S. doet dat niet, laat zijn advocaat Raimon Maessen weten. Hij had weliswaar voor volledige vrijspraak gepleit, maar kan zich vinden in de beslissing. „Ik denk dat die recht doet aan alle feiten. Voor mijn cliënt biedt dit vonnis de mogelijkheid om voorzichtig weer naar voren te kijken.”

Adocaat Raimon Maessen

Adocaat Raimon Maessen

Want, zo liet S. al weten tijdens de rechtszaak, het drama drukt als een last op zijn schouders. „Het leven van mij en van de slachtoffers is drastisch veranderd. Het vreet aan me, ik zal het Pinkpopdrama altijd bij me dragen. Ik heb nabestaanden ontmoet. Ik denk elke dag aan ze”, zei hij tijdens de inhoudelijke behandeling.

De advocaat van de slachtoffers van het drama kon vooralsnog niet reageren.