Nieuws/Binnenland
1399602
Binnenland

Schenkingsvrijstelling is een groot succes

Den Haag - De schenkingsvrijstelling is een groot succes. Het geld blijkt inderdaad vaak gebruikt om de hypotheekschuld terug te brengen. Wel heeft het de schatkist veel meer gekost dan gedacht.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in haar rapport over de schenkingsvrijstelling. Volgens die regeling kunnen bijvoorbeeld ouders hun kinderen eenmalig 100.000 euro belastingvrij schenken zodat ze dat geld kunnen steken in hun huis.

De Rekenkamer constateert dat bij zo’n 74 procent van de schenkingen, het geld tot nu toe inderdaad gebruikt is voor aflossing op de hypotheek. „Bovendien zien we dat de regeling door mensen met een relatief slechte hypotheekpositie wordt benut”, aldus het instituut.

Haast

Wel heeft de vrijstelling de schatkist in de periode 2013-2014 aanzienlijk meer gekost dan gedacht. Er was 104 miljoen euro voor geraamd, maar omdat er massaal gebruik van werd gemaakt, heeft het ruim een miljard euro gekost.

Nu de schenkingsvrijstelling permanent gemaakt is, verwacht de Rekenkamer dat het ministerie van Financiën voortaan inderdaad uit kan met de 97 miljoen euro per jaar die ervoor is gereserveerd, omdat mensen niet meer uit haast allemaal tegelijk van de regeling gebruik zullen maken.