Nieuws/Buitenland
1399678371
Buitenland

Verenigde Staten gaan vanaf november gevaccineerde reizigers uit EU toelaten

Reizigers op de internationale luchthaven van Chicago.

Reizigers op de internationale luchthaven van Chicago.

WASHINGTON - Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf november welkom in de Verenigde Staten, melden het Witte Huis en de EU-ambassadeur in de VS. Sinds het begin van de coronapandemie hanteerde de VS een streng reisbeleid.

Reizigers op de internationale luchthaven van Chicago.

Reizigers op de internationale luchthaven van Chicago.

Afreizen naar de VS is momenteel vrijwel onmogelijk voor mensen die geen Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning hebben. Er gelden enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor directe familieleden.

Brussel en Londen versoepelden eerder al de reisbeperkingen voor reizigers vanuit de VS, maar andersom bleef de versoepeling voor reizigers vanuit de EU en het VK uit. Later werden de niet-essentiële reizen uit de VS weer aan banden gelegd. De VS staan al achttien maanden geen niet-noodzakelijke reizen vanuit de Europese Unie toe. EU-ambassadeur Stavros Lambrinidis in Washington liet weten de afgelopen tijd hard te hebben gelobbyd tegen het inreisverbod.

’Fantastisch’

Europese bewindslieden verwelkomden het besluit. „Fantastisch nieuws, voor Duitse en Europese investeringen, onze exporten en transatlantische relaties”, twitterde de Duitse vicepremier Olaf Scholz. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) ziet de versoepeling als „een logisch besluit gezien het succes van onze EU- vaccinatiecampagne.” Ook de Britse premier Boris Johnson reageerde verheugd op het nieuws dat volgens hem de handel een impuls zal geven en families en vrienden aan beide kanten van de oceaan zal herenigen.

De Amerikaanse autoriteiten verlengden ondertussen het verbod op niet-essentiële reizen over land vanuit Canada en Mexico tot 21 oktober.

Oproep: bent u dolgelukkig dat u binnenkort eindelijk weer naar de VS mag en wilt u daarover uw verhaal doen? Mail dan naar onze verslaggever Koen Nederhof: k.nederhof@telegraaf.nl