1399729
Binnenland

Coalitiepartijen bieden leraren geen hoop

DEN HAAG - Leerkrachten in het basisonderwijs krijgen geen extra geld. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben dat woensdag duidelijk gemaakt bij de behandeling van de onderwijsbegroting. Volgende week dinsdag staken de juffen en meesters opnieuw voor meer salaris.

Het kabinet maakt 270 miljoen euro vrij voor verbetering van de salarissen in het basisonderwijs. Er wordt „fors” geïnvesteerd, stelt Eppo Bruins (ChristenUnie). Volgens Michel Rog (CDA) kunnen de investeringen van het kabinet leiden tot „een heel forse loonsverhoging.”

Het geld komt er pas als in de cao-besprekingen de bovenwettelijke regelingen (bijvoorbeeld voor verhoging werkloosheidsuitkering) van de leerkrachten zijn aangepakt, zei VVD’er Rudmer Heerema. „Dat is voor de VVD-fractie een harde voorwaarde.” Als dit niet gebeurt „betekent het simpelweg dat die 270 miljoen euro niet uitgekeerd kan gaan worden.”

Overhaast

Ook komt er 450 miljoen voor het verminderen van de werkdruk. Dat komt pas vrij over drie jaar. Een verzoek van onder meer de SP en GroenLinks om dit geld naar voren te halen vond geen genade bij de coalitiepartijen. „We gaan niet overhaast geld overmaken”, zei Paul van Meenen (D66).

Minister Arie Slob die belast is met het basisonderwijs heeft eerder ook al aangegeven de leraren financieel niet verder tegemoet te kunnen komen.

De linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA verklaarden 1,4 miljard euro extra te willen uittrekken voor het basis en voortgezet onderwijs. Het geld hiervoor vinden zij door de afschaffing van de dividendbelasting ongedaan te maken.