Nieuws/Binnenland
1399797
Binnenland

„Onverstandig en contraproductief”

Zijlstra hekelt verwacht Jeruzalem-besluit Trump

Halbe Zijlstra (l) en protesten tegen het besluit van Trump in de Gazastrook.

Halbe Zijlstra (l) en protesten tegen het besluit van Trump in de Gazastrook.

DEN HAAG - „Onverstandig en contraproductief.” Dat is het oordeel van minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) op de aankondiging van president Trump om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Halbe Zijlstra (l) en protesten tegen het besluit van Trump in de Gazastrook.

Halbe Zijlstra (l) en protesten tegen het besluit van Trump in de Gazastrook.

Het kabinet blijft bij het standpunt dat erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël het sluitstuk moet zijn van vredesonderhandelingen over een tweestatenoplossing, met Oost-Jerusalem als hoofdstad van de Palestijnse staat.

„Dit proces is al moeilijk genoeg”, vindt Zijlstra. „Als je dit tot een goed eind wilt brengen, moet je de partijen duidelijk maken dat ze tegelijkertijd zullen moeten bewegen. Eenzijdige bewegingen helpen niet. Dit is een eenzijdige beweging.”

Dinsdag kreeg de Amerikaanse minister Rex Tillerson in Brussel ,,al een helder signaal van Nederland en andere Europese landen dat wij dit buitengewoon onverstandig vinden'', aldus Zijlstra. ,,Dit soort eenzijdige stappen kunnen buitengewone gevolgen hebben: onrust en erger.''

Nederland verplaatste zijn ambassade in 1980 van Jeruzalem naar Tel Aviv, na een oproep van de VN-Veiligheidsraad om dat te doen.

De Tweede Kamer voert na de aankondiging van de VS haar eigen discussie. Binnen de coalitie vindt de ChristenUnie dat Nederland het voorbeeld van Amerika moet volgen. „Nu moeten onze diplomaten telkens heen en weer reizen tussen Tel Aviv en Jeruzalem”, zegt CU-Kamerlid Voordewind. „Laten we ophouden met deze schijnvertoning.”

Tekst gaat verder onder de illustratie

Kamerlid Sjoerdsma van D66 is het daar niet mee eens. „Het ís geen praktische zet en de gevolgen zijn dat al helemaal niet. Jeruzalem is het grootste pijnpunt in de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Als je op dat punt gaat wroeten, steek je een lucifer in een olievat.”

„Verplaatsing van onze ambassade moet een uitvloeisel zijn van onderhandelingen”, betoogt VVD-Kamerlid Ten Broeke. Als je de hoofdprijs meteen al weggeeft, stimuleer je de partijen niet bepaald om aan tafel te gaan.” Het CDA vindt het evenmin verstandig om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Kamerlid Van Helvert heeft een brief gevraagd aan het kabinet waarin de positie ten opzichte van Israël en Jeruzalem nog eens wordt uitgelegd.

Tekst gaat verder onder de foto

Protesten tegen het besluit van Trump in de Gazastrook.

Protesten tegen het besluit van Trump in de Gazastrook.

In het regeerakkoord is Jeruzalem ongenoemd. Er staat slechts dat Nederland zijn goede contacten met beide partijen in het conflict zal inzetten voor een tweestatenoplossing, „een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig en internationaal erkend Israël.”

In de oppositie is behalve de SGP de PVV er groot voorstander van het Amerikaanse voorbeeld te volgen. „Het is het juiste moment om de ambassade in Jeruzalem te vestigen”, vindt Kamerlid De Roon. „We moeten niet meer buigen voor chantage door islamitische hysterici die met geweld dreigen.” Aan de andere kant staat de SP. Kamerlid Karabulut noemt de stap van de VS ’dramatisch’. „Het zorgt alleen maar voor instabiliteit. Het zou betekenen dat Amerika z’n rol in het vredesproces loslaat.”

Spoedoverleg Arabische Liga

De Arabische Liga komt zaterdag in Caïro bijeen voor spoedoverleg over het voornemen van de Verenigde Staten om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Het hoofd van de Palestijnse delegatie bij de liga maakte dit woensdag bekend. Behalve Palestina had ook Jordanië om het overleg gevraagd. De vertegenwoordigers van de lidstaten komen zaterdagmiddag in de Egyptische hoofdstad bijeen.

De Arabische Liga werd in 1945 opgericht en telt nu 22 lidstaten. Het doel is de samenwerking en gemeenschappelijke belangen van de deelnemende Arabische landen te bevorderen. Vanaf 1950 heeft de liga een coördinerende rol bij defensieve militaire operaties. Het hoofdkwartier staat in Caïro.