Nieuws/Binnenland
1400457985
Binnenland

Wiedergutmachung blijft uit na pijnlijke misser

Krakers spil in ’racisme-rel’ Amsterdam

Niet alle krakers denken kennelijk even ’inclusief’.

Niet alle krakers denken kennelijk even ’inclusief’.

Amsterdam - De hoofdstedelijke kraakbeweging gaat diep door het stof nu de zelfverklaarde fascisme-bestrijders ten onrechte de eigenaar van het gekraakte pand aan de Marnixstraat als ’buitenlander’ hebben bestempeld.

Niet alle krakers denken kennelijk even ’inclusief’.

Niet alle krakers denken kennelijk even ’inclusief’.

De in het zwart gestoken activisten kraakten afgelopen zaterdag een leegstaand hotel aan de Marnixstraat en stuurden daarna een ronkend persbericht de deur uit waarin ze repten over een buitenlandse vastgoedspeculant.

Het pand staat in werkelijkheid op naam van een Chinese Amsterdammer die al sinds de ’kleuterschool’ in Nederland woont, vertelt hij aan de Telegraaf. „Ik ben gewoon een Amsterdamse ondernemer”, aldus vastgoedman Cheu Jung Shu die het opmerkelijk vindt dat de krakers niet eens de moeite hebben genomen om contact op te nemen. Zelf heeft hij inmiddels aangifte gedaan van de kraak. Twee krakers die maandagochtend rond het witte gebouw hangen, zitten behoorlijk met de kwestie in hun maag. ’Verschrikkelijk’, klinkt het.

„Ons researchteam had een document gevonden dat de eigenaar in het buitenland was geboren en daaruit maakten we op dat het een buitenlandse investeerder was”, stelt een woordvoerder. Gaat de kraakbeweging er vanuit dat mensen die in het buitenland geboren zijn dus buitenlanders zijn? „Het was een te snelle aanname en dat spijt ons.”

’Toeristen nemen stad over’

Wat verder opvalt is de ogenschijnlijk ’nationalistische’ retoriek van de socialistische krakers. Zo rept de beweging over ’Amsterdam voor de Amsterdammers’. Waait er geen guur rechtse wind door de kraakbeweging? „We zijn hier allemaal geboren en merken dat er steeds minder plekken zijn waar wij onszelf kunnen zijn. De toeristen hebben de stad overgenomen. Het is prima dat er een paar komen. Maar niet zoveel dat de normale Amsterdammers geen huis meer kunnen vinden.”

Maar is dat niet het gevolg van een wereld-zonder-grenzen-ideaal van de kraakbeweging? „We merken alleen dat mensen die het kunnen betalen daar nu van profiteren.” De krakers zijn ondanks de misser vooralsnog niet van plan te vertrekken.

„‘Amsterdam voor de Amsterdammers’ is nou niet bepaald inclusief van de dames en heren krakers”, signaleert JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga. „Als tante Tiny en ome Cor uit Amsterdam Noord dat zeggen, dan staan deze figuren te briesen om zo veel kwetsende uitsluiting. En een Aziatische naam maar meteen aanzien voor internationaal grootkapitaal is al helemaal een gotspe. Wieberen uit dat pand met je radicale uitsluitende ideologie,en laat die ondernemer lekker verbouwen.”

VVD-raadslid Claire Martens: „Zelfbenoemde ’strijders voor solidariteit’ die oordelen over goed of fout op basis van afkomst. Blijkbaar is alles geoorloofd om het verdienmodel in stand te houden.”