Nieuws/Binnenland

Den Haag in 2022 sporthoofdstad van Europa

Het speelveld en tribune van het Kyocera stadion van ADO Den Haag.

Het speelveld en tribune van het Kyocera stadion van ADO Den Haag.

ANP

DEN HAAG - Den Haag mag zich in 2022 sporthoofdstad van Europa noemen. Dat is vanavond in Brussel bekendgemaakt door ACES Europe, een organisatie die sportkennis tussen Europese steden uitwisselt.

Het speelveld en tribune van het Kyocera stadion van ADO Den Haag.

Het speelveld en tribune van het Kyocera stadion van ADO Den Haag.

ANP

De hofstad ging aanvankelijk voor de titel in 2021, maar de Portugese hoofdstad Lissabon bleek betere papieren te hebben. „Het scheelde 2,5 punt in het juryrapport”, aldus een woordvoerder van de gemeente. „Het voelde eerst als een troostprijs, maar we zijn hiermee ook dik tevreden.” Het is voor de woordvoerder een raadsel waarom Lissabon betere papieren had dan Den Haag.

De jury vindt dat zowel Den Haag als Lissabon de titel verdient. „We hadden ons natuurlijk gefocust op 2021, maar ook de titel voor 2022 is fantastisch nieuws”, aldus de Haagse sportwethouder Rabin Baldewsingh die zich eerder liet ontvallen dat mogelijk het Portugese zonnetje Den Haag in de kaart kan spelen. „De titel zie ik als een bekroning op de inzet van iedereen in Den Haag die zich dagelijks voor de sport inzet.” Baldewsingh verwacht dat Den Haag met het evenement nog beter op de kaart wordt gezet. De hofstad streeft ernaar elke Hagenaar uiterlijk in 2030 aan het bewegen te krijgen.

Promotie

De titel sporthoofdstad verplicht Den Haag een jaar lang in het teken te staan van sport, voor profs en amateurs. De kandidatuur kreeg al de steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportkoepel NOC*NSF. De titel lijkt op die voor culturele hoofdstad van Europa, zoals Leeuwarden volgend jaar zal zijn.

Den Haag heeft al enkele tienduizenden euro’s geïnvesteerd aan promotie om de titel in de wacht te kunnen slepen. Wat de hofstad voor 2021 allemaal gaat organiseren, wordt later duidelijk. „Het lastige is dan wel dat er een nieuw stadsbestuur is, maar dat zien we dan wel weer”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Rotterdam

De hofstad timmerde de afgelopen jaren al flink aan de weg met sportevenementen, zoals het organiseren van het WK hockey in 2014 en het WK beachvolleybal een jaar later. Vorig jaar was de haven van Scheveningen nog de tussenstop voor de Volvo Ocean Race. Volgend jaar is daar zelfs de finish.

De laatste keer dat Nederland de titel sporthoofdstad van Europa in de wacht sleept was door Rotterdam in 2005. Dit jaar is Praag sporthoofdstad.

Bekijk meer van