Nieuws/Binnenland

WODC zwicht voor politieke druk

’Onderzoeken voor kabinet jarenlang gemanipuleerd’

Door onze parlementaire redactie

Archieffoto van een coffeeshop, ter illustratie.

Archieffoto van een coffeeshop, ter illustratie.

ANP

Den Haag - Het ministerie van Justitie en Veiligheid is opnieuw in de verdediging gedrukt, nu op straat ligt dat de departmentale top een onafhankelijk geachte waakhond heeft gemanipuleerd.

Archieffoto van een coffeeshop, ter illustratie.

Archieffoto van een coffeeshop, ter illustratie.

ANP

Nieuwsuur heeft een interne klacht van een klokkenluider in handen gekregen waaruit blijkt dat in 2014 onder toenmalig minister Opstelten druk werd uitgeoefend om een rapport over het coffeeshopbeleid te veranderen. De conclusie dat het kabinetsbeleid hieromtrent niets oploste, moest worden aangepast.

Het gaat om het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) dat voor Justitie en Veiligheid onderzoeken doet of laat doen.

’Opstelten stuurde rapport bij’

Vanuit beleidsambtenaren werd grote druk uitgeoefend en werden onderzoeksvragen aangepast en een heel hoofdstuk geschrapt. Dit is tegen het protocol van het WODC. In de klacht staat ook dat ook Opstelten zelf aangaf om het rapport waar nodig bij te sturen.

„Dit had niet zo mogen gebeuren”, reageerde minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in de uitzending. Hij gaf wel aan dat er actie ondernomen is op de klacht en dat het protocol verder is aangescherpt.

De vraag is echter of manipulatie ook bij allerlei andere rapporten heeft plaatsgevonden die aan de Tweede Kamer zijn gestuurd. Grapperhaus gaat daar extern onderzoek naar laten doen. De Kamer wil snel een debat met de minister.