Nieuws/Buitenland
1401358
Buitenland

Duurste schilderij ooit naar Louvre Abu Dhabi

Het schilderij werd voor een recordbedrag geveild.

Het schilderij werd voor een recordbedrag geveild.

ABU DHABI - Het duurste schilderij ter wereld, de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, komt te hangen in het Louvre Abu Dhabi. Het museum deelde dat dinsdag mee op social media. Details gaf de spiksplinternieuwe kunsttempel van het Midden-Oosten niet.

Het schilderij werd voor een recordbedrag geveild.

Het schilderij werd voor een recordbedrag geveild.

De Salvator Mundi is medio november bij veilinghuis Christie's in New York voor 450 miljoen dollar (382 miljoen euro) van eigenaar verwisseld. Nooit eerder werd er zoveel voor een schilderij betaald.

Volgens The New York Times is de koper van het schilderij een Saudische prins, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Hij stond niet bekend als een groot kunstverzamelaar, ook de rijkdom van Bader was voor de buitenwereld tot nu toe niet bekend.

De aankoop van het schilderij waarop Jezus wordt afgebeeld kan stof doen opwaaien in het conservatieve Saudi-Arabië. Volgens de islam is Jezus niet de zoon van God, maar een profeet. Veel moslims vinden een beeltenis van een profeet heiligschennis.

Bader is een vriend en zakenpartner van de Saudische kroonprins Mohammed, die nauwe contacten heeft met de Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi de hoofdstad van is. Uitgerekend Mohammed heeft onlangs de strijd aangebonden met corrupte en zelfverrijkende zakenlieden, ambtenaren en familieleden.

Volgens het doorgaans goed ingevoerde Artnet werkt het Louvre in Parijs aan een grote tentoonstelling over Da Vinci in oktober 2019. De Salvator Mundi zou daar als bruikleen aan het Europese publiek getoond kunnen gaan worden. In Parijs hangt al het beroemdste werk van Da Vinci, de Mona Lisa.